Zrenjaninci muku muče s psima lutalicama, zbog straha od njih moraju da hodaju kolovozom 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Zrenjaninci poslednje dve, tri nedelje na ulicama grada, posebno na periferiji, primećuju povećan broj pasa. Neretko se psi okupljaju u čopore, javljaju naši čitaoci iz tog grada i tvrde da su psi zauzeli trotoare te da su pešaci primorani da, zbog straha, hodaju kolovozom.

I ne samo to, kako oni navode, psi „kidišu“ i iza ograde, laju i plaše pešake, među kojima su vrlo često majke sa decom u kolicima.

„Kuda da hodamo“, pitaju zrenjaninci, kolovoz nije za pešake, a i vozači se ljute i trube.

Reagujući na takvu situaciju, u komunalnoj miliciji kažu za Danas da „psi iza ograde nisu nešto što je zabranjeno, ali da su oni napušteni već nešto drugo“.

„Naša nadležnost što se tiče pasa lutalica je pružanje asistencije zoohigijenskoj službi. Tokom ove godine smo imali 27 poziva građana koji su se žalili na pse u Zrenjaninu i devet poziva iz sela. Od početka godine smo napisali 58 zapisnika o ozleđivanju koji se odnosi na ujede vlasničkih pasa i pasa lutalica“, rekli su nam u komunalnoj miliciji.

Da pasa ima više na ulicama potvrđuju u Udruženju za zaštitu životinja „Zelene šape“.

„Psi su sada u parenju, a 99 odsto pasa koji su sada na ulici su vlasnički psi“, kaže Aleksandra Radojčić iz Udruženja za zaštitu životinja „Zelene šape“.

Ona dodaje da psi ili pobegnu ili ih čak i vlasnici puste na ulicu dok traje sezona parenja.

„Neodgovorno vlasništvo je najveći problem. A vlasnici su neodgovorni jer ih niko ne sankcioniše. Vlasnički psi u dobrom broju nisu čipovani, vakcinisani i sterilizovani. Skoro su nam građani poslali bizaran snimak gde vlasnica pušta svog psa na povocu, u džemperiću, da se pari sa kujicom lutalicom. Vlasnica je svom ljubimcu učinila zadovoljstvo, a kujica će ošteniti još nekoliko štenaca lutalica“, kaže Radojčić.

Zoohigijenska služba JKP „Čistoća i zelenilo“ u Zrenjaninu na teren izlazi po prijavi komunalne milicije ili građana. Napuštena životinja hvata se na human način i smešta u prihvatilište.

„Zrenjanin i okolna mesta na teritoriji grada imaju problem sa napuštenim životinjama. Psi koji se mogu videti kako po gradu i okolnim selima šetaju bez pratnje ljudi su, u stvari, napušteni psi koji su nekada imali vlasnike“, kažu u „Čistoći“.

JKP „Čistoća i zelenilo“, u okviru kojeg radi privremeno Prihvatilište za napuštene pse i mačke, posluje u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i Zoohigijenska služba preduzeća napuštene pse uklanja sa ulica na potpuno neškodljiv i human način.

„Pas koji se uhvati na ulici provede u karantinu 15 dana. Potom se steriliše i daje na udomljavanje. Ukoliko se pas ne udomi, ulazi u CNR (uhvati, steriliši i pusti) program. Ovaj program podrazumeva hvatanje, sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila, tretman protiv endoparazita i ektoparazita, obeležavanje i vraćanje zdravih, neagresivnih i neujedljivih pasa na područje na kojem su uhvaćeni, osim na lokacije dečijih vrtića, školskih dvorišta i bolnica“, kažu u „Čistoći“ i dodaju da se u prihvatilištu trenutno nalazi 160 životinja.

Grad Zrenjanin svake godine dobije više stotina prijava zbog napada pasa. Građani koje psi napadnu naknadu štete traže od grada, pa se, uglavnom, nagode oko iznosa.

Neki se direktno obraćaju sudu. U svakom slučaju, grad svake godine izdvoji više od deset miliona za naknadu štete zbog napada psa.

„Vratiću se na to da je obaveza vlasnika da psa čipuje i vakciniše. Mora se pooštriti kontrola vlasnika i njihovih pasa i raditi mnogo više na edukaciji i sankcijama za neodgovorne“, kaže Aleksandra Radojčić iz Udruženja „Zelene šape“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari