Zrenjaninskih 18 godina bez vode 1Radmila Trebovac Foto: M. P.

Te 2004. godine punoletstvo se slavilo (i) na ulici. Onda kad roditelji nisu imali novca da zakupe kafić. Što zapravo i nije bilo tako loše. Jer, na to jedno veče, ceo grad je bio tvoj. Za razliku od kafića, sa njihovim ograničenim brojem mesta, mogao si da pozoveš sve koje si želeo. I nije bilo bojazni ako ti neko nepozvan upadne na žurku.

Sa punoletstvom su obično prestajale skoro sve roditeljske zabrane. A ulica na kojoj si proslavljao rođendan postajala je prva etapa dugo očekivanog puta u taj veliki samostalni život.

Ali te 2004. godine na snagu je stupila zabrana na sam život. Kada je 20. januara zrenjaninska voda zabranjena za upotrebu.

Ja sam punila 18 godina i mislila da znam sve. Sad kad sam napokon mogla da polažem vožnju, mogla sam i da se jednostavno odvozam iz ovog grada. Što sam i učinila.

Danas, 18 godina kasnije, tog istog 20. januara, stojim u centru Zrenjnina. Slažem petolitarske boce vode u formaciju torte. Na njen vrh vezujem helijumske balone, brojeve 1 i 8. Čuveni banatski vetar duva prkosno. Baloni se mahnito vijore, brojke se obrću.

Neko šaljivo prokomentariše “Je l’ to slavimo 18 godinu od stupanja na snagu zabrane za korišćenje vode?” Prođe me jeza, ne toliko od vetra.

Zrenjaninci prolaze, ali ne prilaze. Nije im do slavlja. Ili upadanje na osamnaeste rođendane nije u modi kao nekad, prokomentariše moj drug. Tek ponekad zatreperi poneka trakasta zavesa na prozorima Gradske kuće. Ne znam da li zbog vrelog vazduha koji kulja iz nabreklih radijatora po državnim ustanovama. Ili zbog mlakog interesovanja.

Put kojim sam se odvezla pre 18 godina, bio je kružan. Kao staza auto-moto trke na kojoj sam uporno prestizala samu sebe. I malo doradila šasiju. Na Trgu slobode, na startno ciljnoj ravnini, ponešto životno i važno sam privela kraju, a nešto je još uvek na početku. Ali to je samo moja stvar.

A što se tiče trke za vodu, ovo je, nažalost, tek krug za zagrevanje.

(autorka je diplomirana sociološkinja)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari