Nekad je to bio ceger, danas su bezlične kese, a umesto njih u kupovinu bi mogle da se nose torbe zanimljivog dizajna, predlog je grupe zrenjaninskih vizuelnih umetnika koji su osmislili izgled platnenih torbi u zajedničkoj akciji „Zrenjaninske dobre torbe“. – Ideja i realizacija okupila je Zrenjanince koji se bave umetnošću u različitim formama, različitih generacija i profesija – objašnjava koordinator ove netipične inicijative Danka Ječmenica.


– Sve je urađeno u formi štampe na platnenim torbama jer nam je namera da učinimo sve da grad budućim generacijama ostavimo lepši, zeleniji i čistiji. Osnovna poruka i poduka o korišćenju platnenih torbi je da kada kupujete, ponesete i koristite „Dobre torbe“ umesto plastičnih kesa – kaže Danka Ječmenica.

Prema njenim rečima, ideja o izradi platnenih torbi povezala je umetnike nastanjene na raznim stranama sveta. Oni koji više ne žive u Zrenjaninu vizuelno su uobličili sećanje i asocijaciju na rodni grad, dok su oni koji i dalje žive u njemu pokušali da kažu šta njima znači i kako ga vide.

– Sve ovo izveli smo i akciju koordinirali internetom na fejsbuk strani „Zr torbe“, gde smo se usaglašavali i dogovarali. I dalje nas možete naći na fejsbuku – kaže Ječmenica.

U akciji su učestvovali Miroslav Perić Cicko, Zoran Međo, Rajna Krulj, Milutin Mićić, Brana Stanimirov, Vladimir Ćalić, Škart, Goran Patlejh, Branko Đukić, Ljubiša Baković, Dragan Ahmedović, Biljana Sovilj, Dragan Mileusnić, Svetlana Blagojević, Slavica Danić, Rastko Stefanović, Gabrijela Parigros, Marko Vuleta Đukanov, Bojan Mišić, Nemanja Popović, Mišo Živanov, „Art Nova“ i „Banatske eko-torbe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari