Zrenjaninski socijalni forum: Budžet od 6,37 milijarde dinara ukoliko bi se trošio za šta je namenjen većina problema u gradu i selima bili bi rešeni 1Foto: M.P./Danas

Budžet grada Zrenjanina za 2022. godinu iznosi 6,37 milijarde dinara i kada bi toliki novac bio trošen za delatnosti za koje je formalno namenjen, većina komunalnih problema u gradu i selima bi bili rešeni, upozorio je Zrenjaninski socijalni forum.

Analizirajući rad komunalnih preduzeća u ovom gradu, strategiju razvoja komunalnih delatnosti i javne politike u komunalnoj oblasti, aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma su zaključili da Zrenjanin ne samo što nema razvijene strategije u vezi sa razvojem komunalnih delatnosti, već se te usluge pružaju na tradicionalan način a pružaju ih javna preduzeća koja su u stvari partijski servisi

„Pokušaj da se snabdevanje pijaćom vodom obezbedi u saradnji sa jednim privatnim “konzorcijumom” je propao. Zrenjanin daleko zaostaje za nekim drugim lokalnim samoupravama u upravljanju otpadom. Sistem daljinskog grejanja koncipiran je u socijalističkom periodu kada je grad imao moćnu industriju, a energija je bila jeftina. Iako se Zrenjanin, kao i drugi gradovi u Srbiji, nalazi pred velikim izazovom kako da se prilagodi društvenim i tehnološkim promenama, nema dovoljno inicijativa i programa u tom pravcu“, kažu u ZSF.

Da bi nagomilani problemi u komunalnoj oblasti u Zrenjaninu bili rešeni neophodna je obnova demokratije na lokalnom nivou i depolitizacija javnih preduzeća, smatraju u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

„Iako u strateškim dokumentima nema reči o privatnom-javnom partnerstvu u komunalnim delatnostima, u praksi i sudeći po odlukama donošenim proteklih godina od strane lokalnih vlasti njihova namera je da insistiraju na konceptu privatno-javnog partnerstva u oblasti komunalnih delatnosti. Tome svedoči i ugovor za prečišćavanje otpadnih voda koji je već sklopljen sa firmom “Metito” iz UAE a najverovatnije će ista kompanija dobiti i posao prečišćavanja vode za piće“, upozorio je ZSF.

Rasprava o razvoju komunalnih delatnosti

U organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma u Zrenjaninu će biti održana javna rasprava, na kojoj će biti predstavljen Izveštaj ZSF o strategiji razvoja komunalnih delatnosti u Gradu Zrenjaninu. Sastanak se održava u četvrtak, 19. maja u 19 sati u Maloj sali Hotela “Vojvodina”

„U Izveštaju su ocenjene javne politike u komunalnoj oblasti u našoj sredini.  Nameravamo da ga ponudimo kao polaznu osnovu za nezavisnu ocenu Plana razvoja Zrenjanina za period 2022-2030. koji bi Skupština Grada Zrenjanina trebalo da usvoji na jesen“, objasnio je Miroslav Samardžić iz ZSF.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari