Zrenjaninski socijalni forum dao sugestije za razvoj grada u narednih osam godina 1Foto: Nadica Jakovljev/Danas

Kako će izgledati Zrenjanin u narednih osam godina, u kom će se smeru razvijati u strateškim oblastima, ekonomiji, investicijama i privrednom razvoju, kako će se gradom upravljati kroz javni sektor, hoće li dobiti “pametnu upravu”, kako će izgledati “zelena agenda”, odnosno koncept “zelenog grada”, to bi trebalo da pokaže Plan razvoja Zrenjanina od 2022. do 2030. godine.

Za maj i jun autori su najavili javno-privatne dijaloge, da bi nakon toga usledila izrada prve verzije plana, koja bi bila data na uvid javnosti.

Pozvani da učestvuju ili ne, u najavljeni dijalog se uključilo udruženje građana Zrenjaninski socijalni forum, koje je na adresu gradonačelnika Zrenjanina poslalo Izveštaj o strategiji razvoja komunalnih delatnosti u Gradu Zrenjaninu.Opširan izveštaj su sačinili aktivisti i saradnici udruženja.

– U Izveštaju smo pokušali da ocenimo postojeće stanje u komunalnoj oblasti u našem gradu, da ukažemo na nedostatke i da damo predloge kako nagomilani problemi mogu da budu rešeni, kažu u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

Izveštaj će biti polazna osnova za nezavisnu ocenu Plana razvoja Zrenjanina za period 2022-2030. a takođe omogućava da se uporede proklamovani ciljevi iz Strategije održivog razvoja Grada Zrenjanina za period 2014-2020. sa onim što je postignuto.

– Očekujemo da naš Izveštaj bude prihvaćen kao radni dokument i od strane komisije zadužene za izradu plana, koju je formirao gradonačelnik, ističu u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

Javnost je dosada obaveštena samo o inicijalnom sastanku na kom su predstavljeni tim koji će izraditi Plan razvoja i određene faze u izradi.

Tada je saopšteno da bi Plan mogao da se na javnoj raspravi nađe u toku leta kao i da se očekuje da bude usvojen na prvoj jesenjoj sednici skupštine.

Posao izrade Plana razvoja grada, inače, poveren je Fondaciji za razvoj ekonomske nauke (FREN) iz Beograda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari