Zrenjaninski socijalni forum: Zrenjaninski direktori ko Grčić 1Foto: M. P.

Direktori svih gradskih javnih preduzeća u Zrenjaninu su vršioci dužnosti, kao Grčić u EPS-u, saopštio je Zrenjaninski socijalni forum i navedo da su na čelu svih javnih preduzeća u Zrenjaninu vršioci dužnosti, a neki od njih u tom  statusu su već godinama.

Ovakva praksa nije slučajna, kažu u ZSF i ističu da su zrenjaninska javna preduzeća već odavno pretovrena u partijske prćije.

“Njihova osnovna funkcija nije da građanima obezbeđuju komunalne usluge, već da obezbeđuju privilegije za pripadnike vladajućih partija. Srpska napredna strnaka direktore drži u vd.. stanju kako bi ih lakše kontrolisla i ucenjivala. Jedan od njihovih glavnih zadataka je i da primoravaju zaposlene da odlaze na mitinge SNS-a i da zapošljavaju stranačke kadrove. Zbog toga su ova preduzeća diletantizovana, u njima je sve više zaposlenih sa kupljenim diplomama”, navodi se u saopštenju Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Kako kažu, problem je i u tome što su i nosioci najvažnijih funkcija u gradskoj vlasti izgubili autonomiju u odlučivanju.

“Zrenjaninski SNS je pod prinudnom upravom, što zbog lošeg izlaska birača na izbore juna prošle godine, što zbog gradnje kineske gumare Linglong. Zbog značaja koji za vlast ima ovaj projekat, koji je nesumnjivo štetan za Zrenjanin i Srbiju, gradom se faktički upravlja iz Beograda”, navodi ZSF.

Oni podsećaju da u političkom sistemu Srbije već godinama postoji monopol vlasti jedne političke stranke i njenih koalicionih partnera, da vladajuća SNS kontroliše ne samo državu, već sve nivoe vlasti.

“Sve je hipercentralizovano. Primer Zrenjanina pokazuje kako su neke važne odluke u komunalnoj oblasti donete na centalnom nivou, a skupština grada ih je samo naknadno potvrdila. To je vidljivo ne samo kada je u pitanju Linglong, već i u vezi sa izgradnjom prečistača otpadnih voda.  Kako stvari stoje, izgleda da će Zrenjanici pre dobiti prečistač za otpadne vode nego ispravnu pijaću vodu. Kvalifikovani i odgovorni menadžeri nikad ne bi prihvatili da poslušno izvršavaju naloge SNS-a. Zbog toga direktore i drže u vd stanju”, kaže sa u saopštenju ZSF.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari