Zrenjaninsko selo Mihajlovo živi za svoj fudbalski klub 1privatna arhiva

Posle 65 godina, Mihajlovčani su dočekali da se seoski fudbalski klub MSK iz gradske preseli u područnu ligu. Nekome se to možda čini malo, ali za meštane ovog sela pored Zrenjanina to je istorijski uspeh i neizmerna sreća.

Jer, slobodno se može reći da je Mihajlovo selo koje živi za svoj fudbalski klub.

Jožef Makan predsednik je kluba poslednjih 21 godinu. I sam je bivši igrač.

– Fudbal je ostao u selu jedino oko čega se može družiti i okupljati i rešeni smo da ga sačuvamo. Imati fudbalski tim danas nije ni lako ni jeftino. Grad nam pomogne tako što pokriva deo troškova oko takmičenja, a ostalo dodajemo mi. Konkurišemo projektima na razne adrese, pa gde nam prođe – prođe. Neko donira novac, neko fizički rad, neko robu, neko psihološku podršku. Volim da kažem, ni u timu ne igra jedan fudbaler, tako mora biti i u upravi – kaže Makan.

Pre više od dve decenije u selu su se organizovali i smislili kako da svom omiljenom klubu, čije utakmice ne propuštaju ni u selu ni na gostovanjima, obezbede uslove za normalan rad.

– Pomaže ko koliko može, neko novcem, neko radom, a stalno nešto organizujemo kako bismo prikupili novac i obezbedili klubu sve što je potrebno za takmičenje – kaže Janoš Balint, koji je u predsedništvu kluba od 2000. godine.

Navijači imaju jednu zajedničku njivu sa koje usev prodaju, a novac ide klubu.

– Nekad na toj njivi posejemo pšenicu, sad dve godine zaredom šargarepu, jer je to traženo povrće sa dobrom cenom. Neko da đubrivo, neko seme, svi radimo, kad prodamo usev, novac ide u klupsku kasu. Kad smo domaćini, organizujemo druženje nakon utakmice, kuva se ručak ili večera, a obroci prodaju. Bude pasulj, riba, paprikaš, pljeskavice, a materijal je donacija meštana – priča Janoš, koji je glavni kuvar.

U selu su shvatili da je, za opstanak kluba, koji oni vole najviše na svetu, neophodno obezbediti podmladak.

U seniorskom timu, nažalost, najmanje je igrača iz samog sela, pa su uprava i navijači odlučili da to promene.

– Mi volimo naše igrače koji dolaze iz Zrenjanina ili Bašaida, i oni vole nas, ali podmladak garantuje budućnost fudbala u našem selu – ističe Balint.

Zato od prošle godine vredno treniraju najmlađi meštani Mihajlova, takmiče se u Mini maxi ligi i kale za veliku ekipu.

Do titule prvaka MSK iz Mihajlova doveo je tim u sastavu Oskar Gujaš, Vladan Čurović, Gabrijel Isak, Danijel Zomba, Zoran Penjin, Marko Govedar, Tihomir Jakovljev, Šandor Buka, Saša Vorgić, Nenad Životin, Vladimir Grubor, Isak Denis, Adrijan Sekošan, Ervin Tot, Aleksandar Dražić, Nemanja Narančić, Nemanja Konstantinov, Laslo Norbert i Arnold Haladi.

Garbijel Isak je proglašen i najboljim strelcem sezone, jer je u 26 utakmica postigao 35 golova.

Trener i seniora i podmlatka je Milivoj Markov.

Mihajlovčani su šampionsku titulu proslavili kao i uvek što slave, zajedničkom večerom, muzikom i druženjem.

Fudbaleri će se malo odmoriti ali već u julu počinju treninzi, jer ih u višem rangu takmičenja očekuju jaki protivnici.

A za meštane i navijače predaha nema. Osim poslova na svojim njivama i u plastenicima, posla uvek ima i na zajedničkoj njivi, koja će pomoći da fudbal u ovom malom selu živi i dalje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari