Zrenjaninsku biskupiju i katoličku crkvu posećuje oko 50 Vijetnamaca iz Linglonga, prate službu na mađarskom jeziku 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS

Zrenjaninsku biskupiju i katoličku crkvu u Zrenjaninu redovno posećuje grupa od oko 50 Vijetnamskih radnika, koja radi na izgradnji fabrike guma Liglong, saznaje Danas na lokalu.

Ovi ljudi su katoličke vere, znaju redosled službe i prate je iako je na mađarskom jeziku, potvrdili su Danasu u biskupiji.

Vijetnamaci katoličke vere prisustvovali su i Božićnoj misi i od tada zrenjaninsku biskupiju redovno posećuju.

Inače, u novinama zrenjaninske biskupije objavljeno je da su slobodni mediji u Srbiji, u novembru, objavili kakva je situacija sa vijetnamskim gastarbajterima uključenim u izgradnju fabrike guma Linglong u Zrenjaninu.

“Slučajno se saznalo da skoro 500 vijetnamaca živi u ropstvu u magacinima na periferiji grada. Kada su stigli u Srbiju uzeli su im pasoše, nisu primali redovne plate, desetine njih su živeli u takvim magacinima. Zahvaljujući pritisku javnosti, njihova situacija je krenula na bolje. Vratili su im pasoše i saznalo se da, mnogi, mnogi od njih su katolici”, prenose biskupske novine.

Za vernike iz Vijetnama je, kako saznajemo, zadužen otac Elias, Verbita misionar i Indonežanin sa službom u Banatu kako bi im olakšao boravak u inostranstvu.

On je blagoslovio radničke kontejnere gde žive, posetio ih na dočeku Nove godine, vodio ih na slavu u naselju Mužlja. Vijetnamci su stigli i da se druže u Domu učenika u Mužlji, gde su igrali fudbal.

U zrenjaninskoj biskupiji kažu da ih redovno posećuju, nakon što se u javnosti saznalo za njihov težak položaj i smeštaj. Kažu da su pre toga počeli da dolaze u crkvu prošlog leta, u manjim grupama.

U ovom trenutku biskupija prikuplja pomoć u odeći i obući za vijetnamske radnike, preko svoje Fejsbuk stranice i namerava da nastavi da brine o njima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari