Zrenjaninsku peticiju potpisalo je 13.500 građana: Traže da se privatnici ne bave pitanjem vode 1Foto:M. Pudar/Danas

Od kada su početkom novembra prošle godine najavili da će krenuti sa prikupljanjem potpisa za peticiju kojom se traži da se pitanjem pijaće vode ne bave privatnici, Zrenjaninci, okupljeni u udruženju Zrenjaninska akcija, prikupili su ih 13.500.

Oni su svoju peticiju predali pre deset dana u Vladi Srbije, koja je sada u tehničkom mandatu i o zahtevima građana će, kad izbori prođu, morati da odlučuje novoformirani saziv Skupštine.

Kako objašnjava Bekim Rukeci, aktivista ovog udruženja, u samom Zrenjaninu za tri meseca prikupljeno je oko 5.000 potpisa, dok je preko onlajn peticije prikupljena podrška iz svih krajeva zemlje.

“Predali smo peticiju sa zahtevom da se izmena Zakona o komunalnim delatnostima, iz 2018. godine, stavi van snage u delu gde je dozvoljeno privatno-javno partnerstvo u snabdevanju pijaćom vodom. Tražimo ovim potezom da grad preuzme fabriku vode i da se posao prečišćavanja vode dodeli javnom preduzeću Vodovod i svima nama, kao građanima, i da se onda traži dalje rešenje”, objašnjava Bekim Rukeci detalje njihove inicijative.

 

Na pitanje da li je odabran pravi trenutak za zrenjaninsku inicijativu, s obzirom na tehnički mandat Vlade, sagovornik Danasa kaže da su aktivisti baš tako želeli.

“Mi smo ciljano predali peticiju sada, kad je raspuštena Skupština, kako bi to ostalo nekom novom sazivu da rešava. Kakav god novi saziv Skupštine bio, nadamo se da će biti nekog balansa između vlasti i opozicije i da će ta tema doći na dnevni red. Taj zakon važi na teritoriji cele Srbije. Podsetiću da je i Makiš ugrožen u Beogradu, to može neko da kupi pa da prodaje vodu. Niko ni nama u Zrenjaninu ne garantuje da ovaj Metito, što je kupio fabriku vode, neće u nekom trenutku zbog krize sa vodom u svetu odlučiti da, recimo, pakuje vodu i šalje je u svoju matičnu zemlju. Šta ćemo onda”, pita Bekim Rukeci.

On podseća da su sa liberalnim pristupom vodi i prodajom vodovoda počele mnoge zemlje u Evropi da bi vrlo brzo shvatile da privatnike ne interesuje javni interes, pa su mnogi morali da otkupe svoje vodovode i vrate ih u javnu svojinu.

“Građani Zrenjanina su letargični i utučeni, ali su davali potpise za peticiju govoreći da ne veruju da će ova vlast to rešiti, niti da je moguće sa njima se izboriti”, rekao je Rukeci i najavio nove, radikalnije proteste za vodu od proleća.

Zrenjanisnka akcija ponovo u akciji

Zrenjaninska akcija, kao neformalna grupa, građana počela je sa protestima za vodu u Zrenjaninu prošlog leta, da bi se nedavno registrovali kao udruženje građana. Okupljaju novinare, inženjere, lokalne političare, biznismene, aktiviste, zaljubljenike u svoj grad i građane koji žele da Zrenjanin dobije ispravnu vodu. Svoje delovanje sa Zrenjanina proširili su na Novi Sad, Beograd i druge gradove, učestvovali su u protestima ekoloških organizacija u Beogradu a u Zrenjaninu blokirali tokom decembra jednu od saobraćajnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari