Zukorlić: Nema kalkulacija sa bošnjačkim jedinstvom 1Foto: SPP

Stranka pravde i pomirenja (SPP) u naporima da osvoji Bošnjačko nacionalno veće (BNV) najozbiljnije računa na Bošnjake u dijaspori.

Predstavnici liste „Jedinstvo za slobodno Vijeće“, već nekoliko sedmica širom Nemačke drže tribine pod nazivom „Bošnjaci, jedinstvo i sloboda“.

Na svim skupovima govori predsednik partije Usame Zukorlić sa kojih poručuje „da Bošnjaci u budućnosti moraju svoje kapacitete da upotrebe u borbi za bošnjačko jedinstvo“.

Ocenjuje da će to jedinstvo da nastupi „kada sve političke opcije u Sandžaku uspeju da se usaglase oko vitalnih nacionalnih interesa i sa tim nema kalkulacija, niti izuzetaka“.

“Oslobađanje BNV je prva prepreka ka tom cilju”, naglasio je Zukorlić i dodao da će pobedom na izborima dati podršku „timu poštenih, odanih i čestitih ljudi“ da isprave nepravdu i „da odlučno vode politiku zaštite bošnjačkih interesa i bave se konkretnim projektima“.

I, na izborima za bošnjački nacionalni savet pre četiri godine ova politička opcija je ozbiljno računala na glasove iz sandžačke dijaspore.

Tada su organizovano autobusima, posebno u Novi Pazar, dolazili bošnjački glasači da podrže listu čiji nosilac je bio Muamer Zukorlić.

Nakon glasanja, odmah, su se vraćali. To je doprinelo da Zukorlićeva lista ostvari najbolji rezultat u Novom Pazaru.

Bilo je nedovoljno da lista, sa 13 od 35 mandata, samostalno formira većinu, pa je ostala u opoziciji.

Na pola mandata, većnici te liste su napustili BNV i Fakultetu za islamske studije (FIS) da organizuju rasprave o projektima kroz „otvoreno veće“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari