Župnik Trošt održao Božićnu misu u Katoličkoj crkvi u Nišu 1Foto: V. Torović

Marko Trošt, župnik Crkve Uzvišenja Svetoga Križa, održao je danas pred oko stotinak vernika Božićnu misu u Katoličkoj crkvi u Nišu.

“Lijek protiv svih naših zastranjivanja i kontradiktornosti koje nosimo u svom srcu. Slaviti Božić znači, nadalje, da je naše ljudsko srce otkrilo sve perspektive života. Znači da je naše ljudsko srce – koje je do najmanjih kapilara prožeto tolikim enigmama ‒ otkrilo jedini sigurni put budućnosti, put nade koja ne sramoti”, poručio je župnik vernicima, koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.

Trošt je u izjavi za Danas rekao da prema popisu iz 2012. godine u Nišu živi oko 1.000 katolika.

„Katolika ima i u Aleksincu i Leskovcu. Za mnoge nažalost saznamo tek kad umru, jer im je želja bila da budu sahranjeni kao katolici. Mnogi katolici su živeli u mešovitim brakovi, jedan pravoslavac, drugi katolik, pa nisu insistitali na svojoj veri“, rekao je župnik.

Prema njegovim rečima, nedeljnim misama u Nišu prisustvuje oko 100 katolika.

Na naše pitanje kakav odnos ima sa sveštenicima iz Niške eparhije, Trošt kaže da je to bratski odnos,

„Odnos vladike Arsenija i moj je bratski odnos, naravno ne po rangu ja sam župnik, a on je episkop. U smislu kao ljubav koju imamo, mnogim stavovima… Svih tih sedam godina, od kad sam tu. Uvek si dođemo slaviti. Juče su bili svećenici kod nas na misu za Badnji dan, ja idem tamo za velike blagdane“, kazao je katolički župnik.

Trošt je napomenuo da ne poznaje situaciju na severu Srbije, ali da zna da su odnosi odlični na jugu zemlje.

„Bio sam župnik u Boru i Zaječaru, pa onda u Jagodini. Nigde nema toliko bratskog življenja. Sa vladikom Arsenijem imamo zajednički duh, a to je duh hrišćanstva“, konstatovao je on.

Trošt je dodao je ove  godine 70 mladih katolika iz cele Srbije došlo u Niš, sa nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, i da su bili  gosti u Niškoj eparhiji.

„Imali smo jedan prekrasan prijem. Sledećeg dana smo išli pogledati dva manastira-Sukovo i Poganovo. Suština hrišćanstva je ljubav i zajedništvo među građanima. U različitim tradicijama otkrivamo ono suštinsko a to je Božić, odnosno Božija ljubav koja se spustila“, rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari