Zvaničnici u Nišu upozoravaju na porast korona infekcije, a zvanični podaci to ne potvrđuju 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL (Arhiva/Ilustracija)

Zvaničnici Univerzitetskog kliničkog centra i Doma zdravlja Niš upozoravaju ovih dana na povećanje broja novozaraženih korona infekcijom, mada podaci tih ustanova pokazuju pad broja građana koji se javljaju na pregled ili su hospitalizovani u odnosu na period od pre mesec dana.

Direktor UKC Zoran Perišić je ovih dana kazao da “zbog  porasta broja novozaraženih, kao i pojave novog omikron soja u Nišu”, nova zgrada te ustanove neće izlaziti iz kovid sistema do daljeg.

On je kazao da je bilo planirano da se nova zgrada UKC do Nove godine “oslobodi, očisti i konzervira”, ali da se za sada, ipak, “četvrti i peti spat neće vraćati u funkciju klinika koje su ranije bile tu, dok se ne vidi dalji razvoj situacije”.

„Napravićemo neku pauzu, u smislu da malo odmorimo ljude, i radićemo sa malo nižim kapacitetima. Da li će to potrajati dva dana, nedelju ili mesec dana ne znam, ali ćemo u svakom slučaju biti spremni kada se novi talas pojavi u Srbiji, a verovatno će se pojaviti iza Božića“, rekao je Perišić pre Novu godinu.

Međutim, prema podacima UKC, u ovoj ustanovi, kao i u kovid bolnici u Kruševcu, koja je pod upravom UKC, 2. januara bilo je hospitalizovano ukupno 184 pacijenata, od kojih je desetoro bilo na repiratoru.

Pre mesec dana, u Nišu i Kruševcu bilo je hospitalizovano čak 60 odsto pacijenata više, odnosno ukupno njih 313, od kojih je 15 bilo na respiratoru.

I niški Dom zdravlja je objavio da od danas njegove aktivne kovid ambulante rade produženo “zbog povećanog broja pacijenata koji s javljaju zbog nekog od simptoma kovida 19”.

Njegove ambulante “Duvanište” i “Čair” ubuduće će raditi dva časa duže, od 7.00 do 22.00.

Zvanični podaci ove ustanove, takođe, ne pokazuju porast broja pacijenata koji se javljaju na preglede.

Prema poslednjim podacima, u njenim kovid ambulantama se 2. januara javilo 766 pacijenata, od kojih je 69 bilo pozitivno na prisustvo korona virusa.

Pre mesec dana, na preglede se javilo 25 odsto pacijenata više, odnosno njih 967, od kojih 66 bilo sa pozitivnim rezultatom.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari