"Zvezdaši" doneli tenk "na svoju ruku"? 1Foto: Beta/ AP Photo/Darko Vojinovic

Ako je zamisao iza dopremanja tenka marke T-55 ispred severne tribine stadiona „Rajko Mitić“ bio da se skine pritisak i pažnja javnosti sa igrača Crvene zvezde poduhvat je nesumnjivo bio uspešan.

Uoči odlučujuće utakmice za plasman u Ligu šampiona glavna tema većine medija bila je ko je i sa kojim ciljem doneo tenk.

Miljko Ristić, kardiohirurg i član Upravnog odbora FK Crvena zvezda, u razgovoru za Danas je izričit – uprava Zvezde nema nikakve veze sa ovim.

– Nikada, ni na jednom sastanku nije bilo reči o dovođenju ovog tenka. Za mene je to bilo veliko iznenađenje, koje može skupo da nas košta. Mislim da su to navijači uradili na svoju ruku, kaže Ristić. Prema njegovim rečima, tenku nikako nije mesto ispred stadiona. Zbog toga, dodaje, Crvena zvezda može da bude rigorozno kažnjena od UEFA.

Da li zbog izvesnosti kazne ili nekog drugog motiva, tek predstavnici zvaničnih državnih institucija pokušali su u toku jučerašnjeg dana da umanje značaj činjenici da se ispred najvećeg stadiona nalazi tenk. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je novinarima izjavio da to u stvari i nije tenk, već maketa tenka.

„Policija se obratila tužilaštvu koje je reklo da nema elemenata krivičnog dela i mesta za postupanje policije“, rekao je Stefanović dodajući da je policija obavila kontradiverzioni pregled te makete i da ne postoje minska i eksplozivna sredstava i nešto što može da ugrozi ljude.

Veoma sličan opis tenka dao je i portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica tvrdeći da se radi o maketi i muzejskom eksponatu.

– Sa tenka su skinuti ili onesposobljeni svi elementi za vatrena dejstva i pokretanje. Tenk nema motor i transmisiju, cev je zavarena, a nišanske i optičke sprave su skinute. U sadašnjem stanju izloženi tenk je maketa i muzejski eksponat – naglasio je major Gujanica. On je istakao i da taj tenk nije vlasništvo Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i nije sredstvo naoružanja i vojne opreme.

Međutim, Danasovi sagovornici iz Vojske Srbije negiraju da se radi o maketi ili muzejskom eksponatu, već o tenku koji je onesposobljen za borbenu upotrebu.

– Ukoliko se radi o eksponatu, onda bi morala pored tenka da stoji tabla na kojoj piše iz koje institucije je donet, a i procedura onesposobljavanja bi morala da bude poznata. Da nije reč o maketi jasno je svakom ko je video sliku tenka. U pitanju je T55 kome je zalivena cev, i izvađen motor, kažu Danasovi izvori iz vojske.

Tenk T55 bio je u sastavu Vojske Srbije, ali je zbog zastarelosti 2006. godine bio izbačen iz formacije. Direkcija za nabavke i prodaju Ministarstva odbrane je 2015. godine ponudila na prodaju 282 tenka T-55, a na licitaciju su mogle da se jave isključivo kompanije koje imaju dozvole nadležnih za promet naoružanja. Prema rečima naših izvora, sva je prilika da je jedna od ovih kompanija (prema spisku Ministarstva trgovine 249 lica je registrovano da obavlja spoljnu trgovinu naoružanjem i vojnom opremom) donirala tenk navijačima Crvene zvezde.

Reakcija javnosti na postavljanje tenka bile su sukobljene. I dok su u hrvatskoj mediji najviše pažnje posvetili nezvaničnoj informaciji da je tenk korišćen u Vukovaru, narodni poslanik i član predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović u izjavi za Danas ističe da ne vidi ništa sporno u tome.

– Ako CSKA iz Moskve može da ima tenk ispred svog stadiona, a Arsenal može da ima topove na svom, stvarno ne vidim zašto i Crvena zvezda ne bi mogla da ima tenk, kazao je Đukanović.

Na opasku da, u kontekstu tvrdnji da je tenk korišćen u Vukovaru, u Hrvatskoj mogu to da shvate kao uvredljiv gest, Đukanović ističe da mu je onda „tenk još draži“.

– Veliki broj navijača Zvezde je život dao braneći srpstvo, i drago mi je ako se radi o provokaciji, naveo je Đukanović.

Dijametralno suprotne reakcije stigle su u toku jučerašnjeg dana iz opozicije. Inicijativa Ne davimo Beograd pozivala je nadležne organe da tenk uklone.

„Nije jasno ni kako je moguće posedovati vojno naoružanje ove vrste i koja je uloga Vojske u svemu ovome. Takođe, postavlja se pitanje i ko je dobio dozvolu da postavi tenk na javnoj površini, a u ime sportskog udruženja građana Crvena zvezda“, navodi se u saopštenju Inicijative koja je osudila „veličanje ratnih simbola“ u javnom prostoru, posebno ako su „usko vezani za ratove devedesetih“.

Saopštenjem se oglasio i Pokret slobodnih građana smeštajući najveću odgovornost na gradsko rukovodstvo.

„Neko će reći – to je akcija vatrenih navijača Crvene zvezde, međutim oni nemaju obavezu da razmišljaju racionalno, to je navijačka grupa koja bodri svoj tim i traga za najrazličitijim načinima koji će probuditi energiju i strast kod navijača, smatrajući da na taj način pomažu svom klubu. Odgovornost je na onima koji su bez pogovora dali dozvolu za instaliranje tenka ispred jednog sportskog objekta“, pišu iz PSG-a.

Prema njihovim rečima, unositi simboliku teškog naoružanja i ratnih stradanja iz devedesetih, a naročito Vukovara kako su javili neki mediji, nadomak sportskih objekata i u okvire sportskih događaja je svojevrstan zločin prema mladim ljudima koji samo žele da prisustvuju takmičenju u sportu koji vole i doprinesu uspehu kluba koji podržavaju. Iz PSG-a su zbog ovog čina zatražili ostavke gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića.

Vašington post: Krvavi simbol

O tenku ispred stadiona „Rajko Mitić“ u toku jučerašnjeg dana pisao je i ugledni Vašington Post. U Postu su istakli da su navijači Zvezde na svom stadionu dočekali još jedan ratni simbol iz krvavog raspada Jugoslavije. Oni su dovoženje tenka doveli u kontekst sa prošlonedeljnim napadima na navijače Crvene Zvezde u Hrvatskoj i verbalnog sukoba političara dve zemlje koji su usledili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari