Zvizdić o sporu sa Hrvatskom: Uvesti recipročne pravne i ekonomske mere 1Denis Zvizdić Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić izjavio je da Bosna i Hercegovina treba da uvede recipročne mere Hrvatskoj, posle odluke zvaničnog Zagreba o zatvaranju pet graničnih prelaza sa BiH za saobraćaj teretnih vozila težih od 7,5 tona.

„Odluka Hrvatske da zatvori pet graničnih prelaza sa BiH, čime se nanosi direktna i, očito, namerna ekonomska šteta privrednicima BiH, koji svoje proizvode izvoze u EU, poslednja je u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi BiH i Hrvatske“, rekao je Zvizdić.

On je istakao da je ova jednostrana odluka hrvatskih vlasti u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmedju EU i BiH.

Prema njegovom mišljenju, ta odluka ima političku pozadinu i predstavlja „novu vrstu pritiska, ucene i mešanja u unutrašnje stvari BiH“.

Zvizdić smatra da nadležne institucije BiH, s ciljem zaštite ekonomskog suvereniteta države, treba da uvedu recipročne pravne i ekonomske mere prema pravnim i fizičkim licima iz Hrvatske.

On je predložio da se u BiH intenzivira kampanja „Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće“, kao i da se gradjanima BiH preporuči letovanje u odmaralištima BiH.

„Ako izostane reakcija nadležnih tela EU, a medjudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda treba imenovati agenta i pred medjunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu BiH protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsedništva BiH“, naveo je Zvizdić.

Navodeći da BiH sa Hrvatskom deli hiljadu kilometara državne granice, kao i da poštuje tu susednu zemlju, koja je članica EU, on je istakao da „niko nema pravo ponižavati gradjane BiH i donositi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja zemlje, posebno u periodu pandemije“.

„Krajnje je vreme da naši susedi počnu uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je medjunarodno priznat i neupitan“, naglasio je Zvizdić.

Zbog odluka Hrvatske o zatvaranju pet graničnih prelaza za saobraćaj teretnih vozila težih od 7,5 tona medjunarodni prevoznici najavili su blokadu puteva i graničnih prelaza sa Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari