ZZJZ Leskovac: Preporuka ugostiteljskim objektima da prodaju samo gotove proizvode 1Foto: JuGmedia / ilustracija

U skladu sa predstojećom najavom isključenja vode za danas, zbog popravke havarije na glavnom potisnom cevovodu u Leskovcu, Zavod za javno zdravlje u ovom gradu „daje preporuke svim ugostiteljskim objektima koji obavljaju delatnost distribucije i proizvodnje hrane da prilagode svoj proces rada novonastalim okolnostima“, javlja JuGmedia.

„Svi ugostiteljski objekti u kojima se pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka moraju imati obezbeđeno snabdevanje dovoljnom količinom tekuće i higijenski ispravne vode za piće za nesmetani rad, shodno svojoj delatnosti i kapacitetu pružanja usluga“, navodi se u saopštenju ZZJZ Leskovac.

Ukoliko za to ne postoje dovoljne mogućnosti, „potrebno je da svi ugostiteljski objekti unapred zahvate dovoljne količine vode u kanistrima, buradima i manjim rezervoarskim prostorima, za higijensko-sanitarne potrebe“.

Preporuka je da se redukuju aktivnosti za vreme najavljenog isključenja vode i distribuiraju samo gotovi proizvodi – hrana i piće u originalnoj ambalaži, čime bi se izbegao svaki vid potencijalne opasnosti od ugrožavanja bezbednosti zdravlja potrošača.

U uslovima prekida vodosnabdevanja potrebno je pridržavati se svih sanitarno-higijenskih mera, održavanja higijene ruku, radnih površina i prostorija u kojima se prodaje i distribuira hrana, kao i sanitarnih čvorova, sa velikom dozom odgovornosti.

Nakon sanacije havarije na glavnom potisnom cevovodu za vodosnabdevanje, ZZJZ Leskovac kontrolisaće kvalitet vode za piće i nakon tri uzastopna uzorkovanja koji zadovolje standarde i propise o ispravnosti, proglasiće vodu hemijski i mikrobiološki ispravnom, i tada će moći da se koristi za piće i pripremanje hrane u sirovom obliku, bez termičke obrade.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari