Advokat: Enormne zarade banaka na poslovima koji "nisu redovni" 1foto FoNet Aleksandar Barda

Beogradski advokat Miroslav Živković ocenio je danas da zvaničan podatak da su banke u Srbiji prošle godine samo na osnovu troškova obrade kredita, naknadama i provizijama zaradile 474 miliona evra govori da je njihova zarada enormna, i to na poslovima koji „nisu redovni“ i koji se u pravu nazivaju i „prevarno poslovanje“.

Živković, koji je i član Advokatskog protestnog odbora koji je prošle godine organizovao protest advokata posle odluke Vrhovnog suda Srbije o naplati obrade troškova bankarskih kredita, podsetio je da su banke prošle godine u vreme tih protesta tvrdile da će, ukoliko dođe do realizacije tužbenih zahteva građana, biti ugrožen bankarski sektor.

„Oni su u toj navodno kriznoj godini zaradili 145 miliona evra više nego u prethodnoj, 2020. godini“, rekao je Živković na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, manje od 30 miliona evra bilo bi dovoljno da se vansudski obeštete svi građani koji su tužili banke zbog naplate troškova obrade kredita.

„Sad iz ove situacije (se vidi) da banke to ne bi ni osetile, jer neko ko je zaradio 474 miliona evra može da izdvoji 30 miliona evra da obešteti građane, a da ne govorim o građanima koji su oštećeni prilikom podizanja kredita u švajcarskim francima“, rekao je Živković.

Naveo je da advokati članovi Advokatskog protestnog odbora traže hitnu intervenciju Narodne banke Srbije, ali i drugih institucija države.

„Spremamo se da se zvanično obratimo Narodnoj banci, Vladi, Ministarstvu finansija, predsedniku Srbije i Skupštini, a predložićemo i izmene nekih zakona kako bismo upozorili na ovaj problem“, rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari