Aerodrom Beograd ulazi u letnju sezonu sa povećanim kapacitetima: Da li nas opet čekaju gužve? 1Foto: M. O./Danas

Aerodrom Beograd, odnosno firma Belgrade Airport, u vlansištvu francuskog Vansija koji upravlja Aerodromom Nikola Tesla završava radove i dočekuje letnju sezonu za povećanim kapacitetima, rekli su danas u ovoj kompaniji.

Prošlo leto na aerodromu je u sred letnjeg špica došlo u nekoliko navrata do ogromnih gužvi, odlaganja letova i gubljenja prtljaga, dok su Aerodrom, avio kompanije i nadležno ministarstvo prebacivali odgovornost jedan drugom.

Petar Novaković, direktor razvoja Beogradskog aerodroma istakao je da su ove godine prošireni kapaciteti u svakoj od procesnih zona i na odlasku i na dolasku putnika.

„Glavno unapređenje u odnosu na prošlo leto je završetak radova. Napravili smo dodatni broj šaltera na ček inu, na pasoškoj kontroli, dodati su novi kapaciteti na sortiranju prtljaga, kao i na preuzimanju petljaga. U svim procesnim zonama, u dolasku i odlasku, ovog leta smo infrastrukturno jači. Opet, zavisi od nas, a tu mislim na kompletnu aerodromsku zajednicu, kako na Aerodrom, tako i na partnere, Upravu carina, novi dominantan zemaljski operater i drugi, raspoređivati ljude“, poručio je Novaković.

Aerodrom Beograd ulazi u letnju sezonu sa povećanim kapacitetima: Da li nas opet čekaju gužve? 2
Foto: M. O.

Prošlo leto je uhvatilo aerodrom nespreman, jer je avionski saobraćaj za trećinu bio veći nego prethodne godine, a svuda po aerodoromu su u toku bili radovi.

Ove godine, se očekuje blagi rast broja putnika u odnosu na prošlu godinu.

Prema rečima predstavnika Aerodroma, neka od uskih grla od prošle godine su proširena, pa tako sada postoje tri sistema sortiranja prtljaga koja su međusobno uvezana i automatizovana, tako da ako dođe do kvara na jednom, kao što se to desilo prošlog leta, druga dva mogu da preuzmu taj posao.

Aerodrom Beograd ulazi u letnju sezonu sa povećanim kapacitetima: Da li nas opet čekaju gužve? 3
Foto: M. O.

Broj šaltera za ček in je povećan sa 57 na 90, a broj linija za pregled putnika i prtljaga je udvostručen, sa šest na 12.

Novaković ističe i da je nabaljena nova oprema za kontradiverzioni pregled, pa više nije neophodno vaditi laptopove i druge elektronske sprave iz ručnog prtljaga prilikom prolaska kroz skener.

Aerodrom Beograd ulazi u letnju sezonu sa povećanim kapacitetima: Da li nas opet čekaju gužve? 4
Foto: M. O.

Takođe, uvećan je i broj šaltera MUP-a za pasošku kontrolu na dolaznom terminalu sa osam na 13.

Novaković je istakao i da je komercijalni deo aerodroma povećan za tri puta, a do kraja godine bi i preostali prostor za ove namene trebalo da bude stavljen u funkciju.

Aerodrom Beograd ulazi u letnju sezonu sa povećanim kapacitetima: Da li nas opet čekaju gužve? 5
Foto: M. O.

„Građevinski radovi većinski se završavaju ove sezone, a najveći radovi su završeni“, ocenio je Novaković, dodajući da su ulaganja do sada bila veća nego što je ranije planom bilo predviđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari