Aerodrom Morava kod Kraljeva otvoren za civilni saobraćaj 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U Lađevcima kod Kraljeva danas je za civilni saobraćaj otvoren aerodrom „Morava“, kao treći međunarodni aerodrom u Srbiji – pored aerodroma u Beogradu i Nišu.

Kako su ranije izjavili zvaničnici, rekonstrukcija aerodroma je koštala oko 8,5 miliona evra, a biće spreman za letove aviona tipa ATR i Boing 737.

Pista je produžena za 65 metara, a celokupna površina piste asfaltirana, kao i rulne staze koje vode do platforme.

Na aerodromu ima 37 zaposlenih, uglavnom iz Kraljeva i Čačka. Obučeni su u Nišu, ali im predstoji dodatna obuka kako bi dobili zvanične sertifikate. Dok ih ne dobiju, imaće ispomoć osoblja niškog aerodroma.

Aerodrom kod Kraljeva će, kako je ranije najavljeno iz resornog ministarstva, biti mešovitog civilno-vojnog tipa, jer će 98. vazduhoplovna brigada Vojske Srbije nastaviti da ga koristi.

Vojska aerodrom naziva „Lađevci“, dok će se za civilne letove koristiti naziv „Morava-Kraljevo“.

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgrađen je 1967. godine, a prva je tamo bila smeštena 235. lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima F-84 Tanderdžet.

Ideja o adaptaciji aerodroma „Morava“ prvi put je pomenuta 2006. godine, glavni terminal je izgrađen 2011. godine, a rekonstruisan 2016. godine.

Kraj 2017. godine se moglo čuti da će prvi letovi sa aerodroma biti uspostavljeni 2018, ali se tada čekala druga faza rekonstrukcije.

Na taj aerodrom je oktobra 2011. godine sleteo prvi putnički avion tipa ATR u kome se nalazio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić dok je Dragan Šutanovac, koji je tada obavljao funkciju ministra odbrane, izjavio da će „Morava“ biti spremna za redovan putnički saobraćaj od proleća 2012. godine.

Današnjem otvaranju aerodroma su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari