Afrička kuga svinja se širi kao požar: Dveri o sporoj reakciji vlasti zbog koje je ubijeno 19.500 svinja 1Foto: EPA-EFE/ FOCKE STRANGMANN

Poslanik pokreta Dveri Milovan Jakovljević rekao je danas da se afrička kuga svinja „širi kao požar“, te kritikovao nadležne što nisu na vreme regovali i to sprečili.

Jakovljević je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao i da su, i on lično i Dveri, upozoravali na pojavu te zarazne bolesti kod svinja ali da, kako je kazao, to niko iz vlasti nije shvatio ozbiljno.

Dodao je da su nadležni, zbog te bolesti, 20. jula formirali štab koji, kako tvrdi, još nije zasedao, a da je on još 7. jula upozoravao na potrebu hitnog reagovanja.

Istakao je da se čini da vlast namerava da problem reši uvozom smrznutog svinjskog mesta i dodao da je „indikativno ko će dobiti dozvole“ za taj uvoz.

Zbog toga je pozvao na odgovornost ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković i zatražio i da se oglasi po pitanju problema proizvodjača malina sa otkupnom cenom tog voća.

Naveo je da postoje informacije da malinari uz, podršku vlasti, organizuju proteste ispred hladnjača koje otkupljuju maline.

„Ukoliko je to tačno, zatražiću ostavku ministarke“, rekao je Jakovljević i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se oglasi tim povodom.

Ukazao je i na problem poljoprivrednika, kojima je nevreme oštetilo useve, sa osiguravajućim kućama, te se založio za formiranje nezavisne komisije koja bi utvrdila visinu štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari