Američki ambasador u poseti Valjaonici bakra u Sevojnu 1Foto: Privatna arhiva

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je posetio Valjaonicu bakra u Sevojnu, čiji većinski vlasnik je američki i srpski državljanin i biznismen Desko Nikitović, nekadašnji konzul Srbije u Čikagu.

Nakon današnjeg razgovora sa vlasnikom i upravom fabrike i obilaska proizvodnih pogona, ambasador je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da poseti tu, kako je rekao, uspešnu fabriku.

„Oko 1.200 zaposlenih koji rade u fabrici je sjajan rezultat, a prijatno sam iznenađen i njenim velikim izvozom od 200 miliona evra. Ovo je primer dobre srpsko-američke saradnje“, kazao je ambasador Hil, koji je i prethodnih godina posećivao tu fabriku.

Američki ambasador u poseti Valjaonici bakra u Sevojnu 2
Foto: Privatna arhiva

Desko Nikitović je precizirao da se „oko 85 odsto proizvodnje sevojničke fabrike plasira na inostrano tržište, uglavnom“, kako je rekao,“ na tržišta zapadne Evrope i Amerike“.

„U odnosu na prošlu godnu, ove godine smo povećali izvoz na američko tržite za 70 odsto i to tržište nam je veoma interesantno. Vrednost tog izvoza je na desetine miliona dolara i ima trend rasta“, kazao je Nikitović i dodao da fabrika svoje proizvode plasira i u drugim zemljama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari