APK: Vlada Kosova da se pozabavi izazovima ekonomskog rasta 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Američka privredna komora (APK) na Kosovu ocenila je da se ne mogu zanemariti uznemirujući zaključci doneti u Izjavama o investicionoj klimi na Kosovu, koje je nedavno objavio Stejt department SAD.

„Ovi nalazi, koji naglašavaju značajno političko uplitanje u ekonomiju i nedostatak javno-privatnog dijaloga, ističu sposobnost zemlje da privuče direktne strane investicije (SDI), što je ključno za ekonomski razvoj“, kaže se u saopštenju APK na Kosovu.

Dodaje se da je uznemirujuće videti da takva pitanja ne utiče samo na međunarodni imidž, već i podstiču nezadovoljstvo među građanima Kosova.

„Najnovije istraživanje Pulsa javnosti UNDP pokazalo je da je samo 17,7 odsto građana zadovoljno ekonomskim pravcem Kosova. Ova statistika ukazuje na hitnu potrebu za sistematskim promenama i poboljšanjem ekonomskog upravljanja, naglašavajući težinu zadataka koji se moraju sprovesti“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se konstatuje da pitanje povećanog političkog mešanja u privredu i pravosuđe direktno podriva poverenje investitora, otežava dinamiku tržišta i predstavlja značajan rizik za potencijalne investitore.

Ta intervencija, kako je navedeno, dovodi u pitanje reputaciju Kosova kao stabilnog investicionog okruženja i ako se ne zaustavi, zemlja rizikuje da dodatno naruši poverenje svojih investitora i građana.

„Takođe zabrinjava nedostatak funkcionalnog i sistematskog javno-privatnog dijaloga, uprkos propisima koji nalažu javne konsultacije. Odobravanje novih pravila, često bez suštinske rasprave sa zainteresovanim stranama stvara nepredvidivo regulatorno okruženje koje može odvratiti investitore“, dodaje se u saopštenju.

Osim tih pitanja, zemlja mora, kako je navedeno, da se pozabavi i drugim važnim izazovima, kao što su ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, dobrosusedski odnosi, nepouzdano snabdevanje energijom i teškoće u uspostavljanju imovinskih prava.

Konstatuje se i da veliki neformalni sektor i rasprostranjena korupcija i dalje predstavljaju prepreke za investitore, dok veliko oslanjanje na međunarodnu finansijsku podršku i doznake dovodi u pitanje dugoročnu održivost kosovske privrede.

„Vlada mora da deluje brzo i odlučno kako bi ublažila ove zabrinutosti. Eliminisanje političkog mešanja, uspostavljanje efikasnog javno-privatnog dijaloga i sprovođenje strategija za borbu protiv korupcije i poboljšanje infrastrukture Kosova trebalo bi da budu među glavnim prioritetima na dnevnom redu vlade“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari