APR: Danas ističe rok za besplatnu preregistraciju ustanova kulture 1Foto: www.apr.gov.rs

Ustanovama kulture u Srbiji danas ističe rok od tri meseca u kojem je Agencija za privredne registre (APR) besplatno sprovodila postupak njihove preregistracije i usklađivanja ustanova sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, saopštila je APR.

Od sutra će ustanove kulture, uz registracionu prijavu za upis usklađivanja i dokumentaciju, imati obavezu da podnesu i dokaz o plaćenoj naknadi za registraciju u iznosu od 6.500 dinara.

Izmenama i dopunama Zakona o kulturi propisana je obaveza usklađivanja, odnosno preregistracije postojećih ustanova kulture iz sudskog u Registar ustanova kulture, koji je uspostavljen u APR-u kao elektronska, centralna, javna baza podataka o registrovanim ustanovama kulture u javnoj i privatnoj svojini, kao i onim ustanovama kulture u kojima su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave ili čiji se programi, u celini ili većim delom, finansiraju iz budžeta.

Agencija je počela da vodi registar 18. novembra 2022. godine, kada je prestala nadležnost privrednih sudova, a ustanove kulture imale su rok od tri meseca za besplatnu preregistraciju, odnosno upis usklađivanja u registar.

Cilj preregistracije i upisa usklađivanja je uspostavljanje ažurne baze podataka u skladu sa novim zakonom i omogućavanje transparentnosti podataka o ustanovama kulture, čiji će podaci biti javni i dostupni na internet stranici Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari