Azijski kupci će zabranu osiguranja ruske nafte osetiti naknadno 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Malo je verovatno da će azijski uvoz ruske nafte usporiti odmah nakon najave Evropske unije da će zabraniti operaterima iz svojih zemalja članica da osiguravaju pomorski transport do trećih zemalja, ali kupci u regiji već se trude da naprave alternativne aranžmane za održavanje kupovine nakon perioda zatvaranja.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije analitičari ističu da, iako će najava navesti neke kupce u Kini i Indiji da pažljivo postupaju, izjava Dmitrija Medvedeva, zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti, da dobavljač koji nije iz OPEK-a može zaobići zabranu EU mogla bi održati nade da će  ruska nafta nastaviti da bude distribuirana u Aziju.

Evropska unija je u saopštenju od 3. juna navela da njen šesti paket sankcija zabranjuje operaterima EU da osiguravaju i finansiraju pomorski transport ruske nafte u treće zemlje nakon prelaznog perioda od šest meseci. Medvedev je pak 6. juna rekao da Rusija očekuje da će zaobići tu zabranu EU korišćenjem državnih garancija.

„Do sada su tereti namenjeni Indiji bili osigurani od strane ruskih prodavaca dok ne stignu u indijske luke“, kaže Svati D’souza, energetski analitičar na Institutu za energetsku ekonomiju i finansijske analize. „Čak i ako ruski osiguravači obezbede pokriće, reosiguravači neće biti voljni da obezbede pokriće za prodavce, što će verovatno uticati na uvoz ruske nafte u Indiju,“ dodaje on.

Izvor iz kineske kompanije za reosiguranje rekao je za S&P Global Platts  da se njegova firma povukla iz ruskog poslovanja vezanog za naftu jer je svesna potencijalnih neizvesnosti. Prema njegovim rečima kinesko tržište osiguranja mora upravljati svim rizicima koji su podložni vlastitim kapacitetima osiguranja. „Za ruske poslove vezane za naftu, mogao bi biti izazov tražiti svu potrebnu pokrivenost i zaštitu“, dodao je izvor S&P Global Platts.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari