Bajatović: Mala verovatnoća da će Bugarska zaustaviti protok gasa 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je danas da je mala verovatnoća da Bugarska zaustavi protok gasa Balkanskim gasovodom, da je taj energent berzanska roba i da ima vrednost novca i da Rusija transport kroz tu zemlju može da plati kompenzacijom.

„Realno je veliki strah od prekida dotoka gasa, ali mislim da Bugarska neće zaustaviti transport tog energenta gasovodom Balkanski tok jer je gas berzanska roba, ima vrednost novca i moguća je kompenzacija“, rekao je Bajatović za Hepi televiziju komentarišući mogućnost da Bugarska prekine dotok gasa.

Ekspert za energetiku bugarske nevladine organizacije Centar za proučavanje demokratije Martin Vladimirov rekao je da njegova zemlja ima pravo da obustavi transport ruskog prirodnog gasa ako ne primi dospele obaveze prema sporazumu (u dolarima), po kome sledeće nedelje ističe rok za plaćanje transporta gasa preko Bugarske.

Ambasadorka Rusije u Sofiji Eleonora Mitrofanova rekla je da je Bugarska medju 48 zemalja na listi neprijateljskih zemalja Moskve, što znači da će umesto u dolarima „sva plaćanja Bugarskoj biti u rubljama“, koja je depresirana na medjunarodnim deviznim tržištima.

Bajatović nije isključio mogućnost nekog tehničkog kvara gasovoda zbog koga bi bilo moguće zaustavljanje dotoka gasa u Bugarskoj, ali je i to ocenio malo verovatnim.

Dodao je da je vest o mogućnosti zabrane Bugarske da gas kroz njenu zemlju protiče Balkanskim gasovodom „neko pustio da bi napravio paniku“.

Bajatović je rekao da Srbija ima dovoljno gasa do kraja grejne sezone i da ga plaća evrima, a da Evropa ne može bez ruskog gasa i sirovina.

„Poljaci ne mogu da smisle Ruse, a koriste ruski gas preko gasovoda Jamal“, rekao je Bajatović.

Dodao je da i nemačka vlada, „ma koliko da ju je postavila Amerika“ ne može da opstane ako ne radi industrija u toj zemlji zbog nedostatka gasa.

„Ne vidim da je bilo čiji interes na kratak rok od tri godine da ugrozi sistem snabdevanja ruskim gasom“, rekao je Bajatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari