Bajatović: Na čekanju 37.000 zahteva za gasifikaciju koje nismo u stanju da ispunimo 1Foto: Beta/Milan Obradović

„Zadatak „Srbijagasa“ je da ubrza gasifikaciju zemlje, koja je sada teritorijalno na 40 odsto, a po broju stanovnika 55 odsto, kako bi se što više građana i privrede priključilo na gas“, izjavio je danas direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

Izgradnji gasne interkonekcije do Bugarske, Niš-Dimitrovgrad, Vlada je dala prioritet i status projekta od posebnog značaja za Srbiju, a radovi na našoj deonici gasovoda do Bugarske biti završeni pre početka sledeće grejne sezone, rekao je Bajatović Radio-televiziji Srbije.

On je objasnio da je trenutno nabavljeno oko 50 odsto cevi, očišćeno oko 80 odsto humusa, 90 odsto trase je rašćišćeno, zavareno je 25 odsto cevi i trebalo bi da počne njihovo polaganje, a eksproprijacija je uspešno završena.

Na pitanje dokle se stiglo sa gasifikacijom Srbije, Bajatović je naveo da bi trebalo da se uradi nešto u Mirijevu i Malom Mokrom Lugu i da je Beograd praktično 100 odsto gasifikovan, kao i Požarevački okrug.

Radimo gasovod visokog pritiska Beograd-Valjevo-Loznica. Imperativ je da završimo industrijsku zonu u Valjevu, da gasifikujemo Valjevo zbog zagađenosti, a verovatno ćemo zahvatiti i Ub iz istih razloga. Moramo da uradimo i interkonektor do Severne Makedonije, to je evropski zahtev. Ideja nam je da gasifikujemo i Leskovac, naglasio je on.

Bajatović je, u pogledu privatnih potrošača, najavio da bi „Srbijagas“ trebao da uđe u projekte takozvanih pametnih brojača i da će se u drugoj polovini februara nastavita akcija plaćanja cene priključka od 780 evra na tri godine u dinarima bez kamate, a trenutno ima oko 37.000 zahteva koje koje kompanija nije u mogućnosti da ispuni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari