Begović na otvaranju Inovacionog foruma pozvala privrednike da iskoriste podsticaje za istraživanje i razvoj koji im se nude u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović izjavila je, na otvaranju Inovacionog foruma, koji je realizovan u okviru nacionalnog projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“, da inovacije dovode do tehnološkog razvoja i pozvala privrednike da iskoriste podsticaje za istraživanje i razvoj koji im se nude u Srbiji, saopštilo je danas ministarstvo.

„Nacionalnim projektom ‘Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija’ pokušavamo da približimo građanima, privrednicima i akademiji šta imamo u okviru inovacionog ekosistema i šta su šanse za ljude da iskoriste ono što je država izgradila kao sistem podrške, bilo da pričamo o finansijama, poreskim olakšicama, različitim fondovima i mentorskom radu“, rekla je Begović na otvaranju Foruma u okviru 30. konferencije „Yuinfo 2024“ na Kopaoniku.

Ministarka je rekla da Srbija ima podsticajan regulatorni okvir, razgranatu infrastrukturu i podršku za inovacije, kao i dobre poreske podsticaje, iako ih mnogi privrednici još ne koriste.

Begović je navela da postoji čitav set poreskih olakšica donetih s ciljem da se istraživanje i razvoj ojačaju, pre svega, u privatnom sektoru, jer nauka, istraživanje i razvoj u tom sektoru nisu na zadovoljavajućem nivou.

„Radimo na tome da napravimo dobre mehanizme da spojimo privredu i nauku, a takođe jako je važno da mala i srednja preduzeća postanu svesna da su inovacije, istraživanje i razvoj neophodni za dalji napredak kompanije i opstanak na međunarodnom tržištu“, ocenila je ministarka.

Podsetila je i na izmene relevantnih zakona uz pomoć kojih ministarstvo želi da podži pre svega naučnike i naučni zajednicu da se upuste u preduzetničke vode, navodeći i da je strategija pametne specijalizacije dobra smernica ka kojoj se treba okrenuti.

Ukazala je i na značaj naučno-tehnoloških parkova koji su sada umreženi sa Regionalnim inovacionim startap centrima, ističući da su planirana dalja proširenja i ulaganja u te centre.

„U naučno-tehnološkim parkovima trenutno imamo 246 kompanija, 108 startapa, 66 razvojnih kompanija, 75 onlajn preduzeća virtuelnih članova, preko 4.500 zaposlenih i te kompanije posluju u preko 30 zemalja. Srbija beleži eksponencijalni rast što se tiče startap kompanija“, rekla je Begović.

Najavila je da se završava Centar izvrsnosti u Kragujevcu i podestila da se gradi BIO4 Кampus, koji, prema njenim rečima, predstavlja inovacioni ekosistem za sebe i infrastrukturu koja treba da povuče napred razvoj novih tehnologija.

Cilj ovog Inovacionih foruma je da okupi sve infrastrukturne subjekte inovacione delatnosti i da podigne njihov kapacitet u oblasti transfera tehnologija, saopštilo je ministarstvo.

Jedan od glavnih ciljeva nacionalnog projekta pod sloganom „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ je promovisanje nauke, povezivanje nauke i privrede, kao i razvijanje i jačanje ekonomije koja se bazira na znanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari