Beograd investiciona kapija Srbije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas, otvarajući drugu manifestaciju Beogradski investicioni dani, da nema atraktivnije destinacije za investicije od Beograda.

Mali je rekao da je uveren da Beograd sa najvećim investicionim portfoliom u Evropi ima šta da ponudi investitorima, a Vlada Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, obezbedila je političku sigurnost i time garantuje sigurnost investicija.

Beograd je investiciona kapija Srbije, rekao je Mali i naglasio da Beograd i Srbija imaju velike komparativne prednosti u odnosu na zemlje u regionu.

Mali je rekao da je Beograd grad sa najperspektivnijim aerodromom koji je dom najbrže rastuće aviokompanije, mesto gde se ukrštaju evropski koridori sa kineskim putem svile.

Prema njegovim rečima, uvedene su ubrzane procedure izdavanja dozvola, iz Srbije su uspostavljene mreže sporazuma i podsticaja za ulaganja na tržište od preko 3,5 milijardi u sedam od 10 najvećih ekonomija.

Mali je rekao da su projekti koje Beograd nudi investitorima raznovrsni, od saobraćajne infrastrukture, preko rekonstrukcije Starog savskog mosta, postrojenja za preradu otpadnih voda, javno-privatnog partnerstva u sistemu javne rasvete, podzemnih garaža, rekonstrukcije Depoa u Bulevaru kralja Aleksandra i druga faza stanice Prokop.

Mali je, na manifestaciji Beogradski investicioni dani, podsetio da se Grad spušta na reke, planira se izgradnja gondole od Kalemegdana do Ušća, izgradnja velike pešačke zone, „menjamo i ulepšavamo lice grada“.

U Beogradu je prvi put broj nezaposlenih smanjen na ispod 100.000, sprovode se aktivne mere zapošljavnja i u Beogradu se nikada više nije gradilo. U gradu ima 489 aktivnih gradilišta, a sa koordiacijom sa republikom uveren sam da možemo da stvorimo više radnih mesta, rekao je Mali.

Mali je napomenuo i da je u protekle tri godine vraćeno stotine miliona dugovanja bivših gradskih vlasti.

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović čestitao je Beogradu i gradonačelniku Siniši Malom na velikom broju započetih investicija.

Nova ekonoska slika Srbije treba da motiviše veliki broj investitora da ulažu u našu zemlju i to je ključ za današnje razgovore. Prva stvar je stabilna makroekonomska i fiskalna politika koju energično vodi Vlada Srbije. To se vidi golim okom, to nije neka vrsta idolopokloničkih činjenica i priznanja, rekao je Mirović.

Mislim da bi čak i kritičari, da bez obzira na sve, trebalo da priznaju rezultate koji su vidljivi golim okom i koji se ne mogu sakriti, rekao je Mirović.

Imamo punu politčki stabilnost, a to je posle izbora učinjeno i u Vojvodini. Formirali smo kompetentan tim koji ima dobru saradnju sa Vladom Srbije, imamo zajedničke investicije u više od 20 oblasti. To je novi model okupljanja oko projekata, rekao je Mirović.

Vojvodina je spremna da, uz podsticaje na republičkom nivou, pruži dodatne podsticaje, rekao je Mirović.

Trudićemo se da ubrzamo procedure i prelazimo iz modele učmale birokartije u poslovno okruženje, najavio je on.

U Vojvodini postoji čitav korpus obrazovanih ljudi koji su spremni na nove izazove. Pozivam vas da ulažete u Vojvodinu, rekao je Mirović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari