Beogradski aerodrom pri začelju liste 194 velika aerodroma u svetu: Česta kašnjenja razlog za loš plasman 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ se plasirao tek na 190. mesto od 194 na ovogodišnjoj rang listi najboljih aerodroma u svetu koje na osnovu istraživanja sastavlja kompanija AirHelp.

Po oceni AirHelpa, najkvalitetnija tri aerodroma su međunarodni aerodrom u Muskatu, u Omanu, aerodrom u Resifeu u Brazilu i aerodrom u Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici.

Među prvih deset aerodroma čak četiri su iz Brazila i tri iz Japana.

Najbolji rangirani evropski aerodrom je u španskom gradu Bilbau, ali tek na 21. mestu, a za njim su na 26. međunarodni aerodrom Helsinki i aerodrom „Leh Valensa“ u Gdanjsku na 28. mestu.

Najveći evropski aerodrom, frankfurtski, plasirao se tek na 175 mesto.

AirHelp je kompanija koja zastupa prava putnika da u slučaju većeg kašnjenja ili otkazivanja letova dobiju refundaciju.

Zato je, kako se navodi, u rangiranju najveću težinu, sa 60 odsto, imala statistika tačnosti letova. Za 20 odsto ocene merodavno je bilo mišljenje samih putnika.

U tu svrhu je od 15.800 ljudi u 58 zemalja odgovaralo šta misli o osoblju nekog aerodroma, o vremenu čekanja, o pristupačnosti i o čistoći.

Još 20 odsto ocene formirano je na osnovu mogućnosti za kupovinu i ugostiteljskih objekata.

I za to su putnici zamoljeni da ocene aerodromske prodavnice i restorane koje su poslednje posetili.

Na začelju je, na 187. mestu i aerodrom u Sofiji, a iza beogradskog su na 191. i 192. aerodrom u Lisabonu i londonski Getvik.

Na poslednja dva mesta spiska su međunardoni aerodromi na Malti i u Bandžarmasinu, u Indoneziji.

Istraživanjem su obuhvaćena 194 najveća i napoznatija aerodroma u svetu, izabrana na osnovu popularnosti i poslovanja među ukupno oko 4.000. Podaci se odnose na period od 1. januara do 30. septembra 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari