Bez reakcije nadležnih na pritiske i diskriminaciju sindikalnih predstavnika 1Foto: rgz.gov.rs

Tri sindikata u Republičkom geodetskom zavodu uputili su otvoreno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić u kojem je informišu da je prethodno obraćanje predsednika SSSS – Jedinstvene organizacije sindikata, Sindikata „Nezavisnost“ i Sindikata zaposlenih RGZ-a ASNS njoj, „poslužilo Bori Draškoviću, direktoru Republičkog geodetskog zavoda da im izrekne mere suspenzije i udaljenja sa rada“.

– Zabrinjava činjenica da niko od nadležnih institucija nije reagovao na ovakav besprizoran vid diskriminacije i pritiska na sindikate koji su priznati svuda u svetu a i u našoj zemlji. Ni danas, posle 165 dana nakon tog pisma mi, kao ni javnost, nismo dobili nijedan konkretan i precizan odgovor na pitanja koja smo vam svojevremeno postavili. U međuvremenu pritisci i tortura nad sindikatima u RGZ se nastavljaju. Usvojen je Pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjem uređenju koji je samo legalizovao dosadašnji mobing i šikaniranje zaposlenih. Poslednji podatak koji je izneo ministar građevinarstva Goran Vesić o mogućih 120 hiljada nerešenih zahteva u RGZ bi morao da zabrine svakog građanina naše zemlje. Koji su razlozi što je Vlada Srbije nedavno mimo konkursa postavila Borka Draškovića na još jedan mandat direktora RGZ? To svakako nisu kvaliteti i kompetencije, a naročito nisu rezultati koji su po svim kriterijumima najgori u poslednjih 30 godina – navodi se u pismu upućenom premijerki Brnabić.

Predstavnici tri sindikata postavljaju pitanje predsednici Vlade da li joj je potreban efikasan katastar u službi građana i privrede ili našminkana institucija koja je dobar mamac za kredite i donacije na izmišljenim projektima.

– Kako to da nismo čuli nijedan odgovor o nabavci satelitskih snimaka za potrebe ozakonjenja i ogromnoj razlici u ceni nabavke? Šta je sa korišćenjem sramnog programa “honesty” i ceni njegovog korišćenja? Nabavkama IT opreme? Je li to sve poslovna tajna – navode sindikalci u svom obraćanju premijerki Brnabić i izražavaju nadu da nakon njega “neće uslediti nove represije i torture od strane rukovodstva RGZ kao i da će konačno neko iz tužilaštva izaći sa istinom o blokadi RGZ I „hakerskom napadu“ koji se dogodio i blokirao rad katastra na bezmalo čitavih mesec dana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari