Bezgotovinskim plaćanjem do dečijeg igrališta 1

Ostalo je nešto više od deset dana do kraja takmičenja Šampioni bezgotovinskog plaćanja u kojem učestvuje 60 gradova i opština iz Srbije.

Građani koji koriste kartice prilikom plaćanja taksi, naknada i poreza na šalterima lokalnih samouprava do 31. decembra, mogu da doprinesu borbi protiv sive ekonomije i pomognu svojim gradovima i opštinama da osvoje neku od vrednih nagrada.

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, pet prvoplasiranih dobiće internet prezentaciju U službi građana, u skladu sa standardima internet prezentacije Vlade Srbije, a prvih 10 gradova i opština plaketu Šampioni bezgotovinskog plaćanja koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

Na trenutnoj rang listi, prvo mesto zauzima opština Priboj, u prvih 10 su i Irig, Sombor, Crna Trava, Vranje, Pančevo, Šabac, Novi Sad, Žabalj i  Leskovac.

Od početka takmičenja, 1. jula, više od 12.000 taksi, naknada i poreza  je plaćeno karticama na šalterima lokalnih samouprava, a celokupna rang lista opština i gradova dostupna je na nacionalnom portalu posvećenom borbi protiv sive ekonomije www.uzmiracun.rs.

Kampanja je pokrenuta radi skretanja pažnje na prednosti razvoja bezgotovinskog društva, odnosno smanjenja upotrebe gotovine kao jednog od najvećih generatora sive ekonomije. Broj korisnika kartica u Srbiji porastao je za više od 10% u poslednjih pet godina i danas je prijavljenih 6,1 milion korisnika kartica, sa 8,2 miliona kartica u posedu, ali je svaka druga neaktivna.

Istraživanje Mastercard-a pokazuje da čak 24 odsto aktivnih korisnika kartica želi da u javnim institucijama koristi bezgotovinske transakcije. Uvođenje POS terminala na šalterima lokalnih samouprava građanima pomaže u bržem završavanju administrativnih procedura, bez obaveze odlaženja u poštu ili banku i donošenja uplatnice kao dokaza plaćene takse ili naknade.

Jedan od sledećih koraka je da se POS terminali uvedu i na ostale šaltere koje građani često posećuju, pre svega za dobijanje ličnih dokumenata.

Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj.

Pod sloganom Plati karticom i pobedi, takmičenje Šampioni bezgotovinskog plaćanja je pokrenutno kao  jedna je od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020. Organizator je Кancelarija za IT i eUpravu, u saradnji s NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari