Poljoprivrednici iz Šumadije u petak traktorima za Beograd: U Rači Kragujevačkoj i BIA 1Foto: Privatna arhiva

 

Posle nešto više od sat vožnje u Rači kod Kragujevca završena je protestna vožnja upozorenja. Poljoprivrednici, organizatori protesta pozvali su kolege iz opština u centralnoj Srbiji da im se priključe u četvrtak veče ili petak ujutru, u zavisnosti od dogovora u povorci traktora koji će se uputti za Beograd. Kako su Račani javili Danasu prisutna je lokalna policija u civilu, a pre početka vožnje „obišli” su ih i službenici BIA.

Tridesetak poljoprivrednika okupilo se iz Rače i okolnih mesta, na raskrsnici prema Topoli, a ne kao do sada ispred zgrade opštine, gde je u blizini trenutno izmešten Dom zdravlja zbog rekonstrukcije pa nisu želeli da zakrče tu ulicu.

Na protest su kao podrška automobilima pristigli i poljoprivrednici iz susednih opština: Kragujevca, Smederevske Palanke i Batočine, koji će sa svojim traktorima učestvovati u odlasku u petak za Beograd.

– Planirali smo sat vremena protestne vožnje po račanskim ulicama. Napravićemo protestni krug i vratiti se na mesto sa koga smo pošli ili parkirati kod donje pumpe u Rači. Danas neće biti blokade saobraćaja. Po završetku skupa pozvaćemo poljoprivrednike da u petak krenu traktorima za Beograd na veliki skup, kaže za Danas Milan Milošević, iz Viševca kod Rače, jedan od organizatora skupa.

Poljoprivrednici iz Šumadije u petak traktorima za Beograd: U Rači Kragujevačkoj i BIA 2
U petak traktorima za Beograd iz Šumadije – Milan Milošević iz Viševca Foto: Privatna arhiva

Po njegovim rečima, prisutni su račanski policijci u civilu i a pre početka protesne vožnje, dok su se sa traktorima još okupljali pojavili su se i službenici BIA čiji su se pripadnici locirali prekoputa njih u džipu marke „micubiši”.

Kako Milošević kaže oni su oko 10 sati i 45 minuta napustili lokacju.

– Oni su noćas razgovarali sa jednim od organizatora protesta iz okoline Rače i vršili pritisak na njega da ne učestvuje u protestu, kažu Račani.

Ovo je za Danas potvrdio poljoprivrednik sa kojim su sinoć razgovarali predstavnici BIA, ali u ovom trenutku nije želeo da govori o tome za medije.

Da podsetimo, Predstavnici udruženja Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije – Naše mleko, Poljoprivredni proizvođači Subotica, STIG, Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja – tražili su konkretne mere.

Poljoprivrednici traže da zagarantovana cena mleka bude 78 dinara plus PDV, da subvencije po hektaru budu 300 evra, da premija za mleko bude 20 dinara, a referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa berzama u Parizu i Budimpešti.

Poljoprivrednici iz Šumadije u petak traktorima za Beograd: U Rači Kragujevačkoj i BIA 3
Poljoprivrednici uslikali vozilo BIE u Rači Foto: Privatna arhiva

Traže da budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode; da dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-ombude 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske i voćarske kulture; da regres za mlečne krave bude 40.000 dinara; i da bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.

Milošević je bio jedan od organizatora i prošlogodišnjih protesta poljoprivrednika u Šumadiji, kao i Aleksandar Babić iz Desimirovca. Babić danas nije u rači već čeka dogovor o odlasku traktorima za Beograd u četvrtak veče.

– Čekamo konačan odgovor, šta i kako će se u petak odvijati stvari u Beogradu. Ako odemo za Beograd, onda tamo i ostajemo do konačnog razrešenja stvari. Naš cilj je da resetujemo ceo sistem a ne da se provozamo traktorima od Šumadije do glavnog grada i nazad, kaže Babić za Danas.

Po njegovim rečima sve zavisi i od naroda koji će se okupiti u petak u Beogradu.

– Ovo je stvar i pitanje cele naše zemlje a ne da li će iz Šumadije doći 50, 60 ili 100 traktora, zaključuje on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari