BIRN: Osporeno finansijsko veštačenje u slučaju "Farmakom" i naloženo novo 1Specijalni sud u Beogradu (Foto: FoNet Dragan Antonić)

Odbrana optuženih je osporila navode iz veštačenja što je dovelo do odluke da sud naloži potpuno novu analizu poslovanja Farmakoma i povezanih privrednih društava sa Privrednom bankom Beograd, javlja BIRN.

Nakon dva dana ispitivanja veštaka ekonomsko-finansijske struke pred punom sudnicom Specijalnog suda za organizovani kriminal u slučaju „Farmakom“, sud je nakon brojnih zamerki prihvatio predlog odbrane i tužilaštva i zatražio da se uradi novo veštačenje, piše BIRN-ov portal Javno.rs.

Biznismenu Miroslavu Bogićeviću i ostalim optuženima u predmetu „Farmakom“ sudi se zbog „nenaplativih“ kredita koje je Privredna banka odobravala ovoj kompaniji i nizu povezanih firmi.

Odbrana je osporila veštačenje iz 2015. godine koje je trebalo da pokaže stepen izloženosti banke prema koncernu „Farmakom“ koji je bio korisnik spornih kredita.

Nepostojanje spiska dokumentacije na osnovu koje je izvršeno veštačenje, činjenica da je zaključak netačan jer je računat po pogrešnoj formuli, podatak da nisu poštovani zakonski propisi i da su korišćene „informacije iz budućnosti“ – bile su samo neke od primedbi odbrane.

Osporavanja su išla toliko daleko da su advokati u jednom trenutku pitali sudiju ima li uopšte smisla raspravljati o „pogrešnom i nelogičnom nalazu“ i predlagali su da se izvrši novo veštačenje.

Veštačenje je uradila Nada Čobeljić Šobajić, sudski veštak ekonomsko-finansijske struke. Kako je sama izjavila, u ranijem radu nije imala prilike da veštači ovakvu materiju.

Ona je tokom ispitivanja menjala svoje odgovore, dok je odbrana pokušavala na sve načine da ospori veštačenje.

Opširnije čitajte na Javno.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari