BIRN: Teško se dolazi do prijava, izveštaja i ugovora za javne konkurse 1foto Stanislav Milojković

Procedura na javnim konkursima se veoma teško menja, a dokumentacija je teško pristupačna na internetu, pa se teško dolazi do prijava, izveštaja i ugovora, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja BIRN „Pregled javne potrošnje u oblasti javnog informisanja, kulture, civilnog društva i omladine u periodu 2019-2021“.

Navedeno je da je BIRN „ušao u trag“ 15,5 milijardi državnog novca potrošenog od 2019. do 2021. godine na javnim konkursima u oblastima javnog informisanja i medija, civilnog društva, kulture i omladine.

Projekt koordinatorka BIRN Tanja Maksić istakla je da je od tog novca 11 milijardi dinara, ili bezmalo 75 odsto, potrošeno na sektore civilnog društva i medija, a ostatak na kulturu i omladinu, što „rečito govori šta su zapravo prioriteti naših javnih politika“.

Dodala je da je osnovna karakteristika javnih konkursa da je veoma mnogo projekata podržano sa veoma malo novca i navela da od 34.830 analiziranih projekata oko 13.000 projekata vredi svega 100.000 dinara ili manje.

Maksić je navela da na konkursima velike sume novca dobijaju Fondacija Egzit, Radio-televizija Novi Pazar i Eparhija timočka.

Ona je upozorila da konkursna dokumentacija nije dostupna u mašinski čitljivom formatu, što dodatno otežava proceduru, i istakla da ne postoji standardizacija ni procedura ni dokumentacije, i da su jedini izuzetak medijski konkursi.

Maksić je ukazala da više od 4.000 finansiranih projekata uopšte nema naziv, a da se naziv više od 3.000 projekata ne menja tokom godina.

Ona je rekla da su od posmatranih organizacija Agenciji za privredne registre najveće prihode prijavili mediji, ali da se pokazalo da je udeo u konkursnim donacijama u medijima više od 60 odsto, za razliku od ostalih sektora u kojima je taj udeo oko 30 odsto.

Upozorila je da to govori da su mediji, pre svega lokalni, veoma zavisni od novca koji dobijaju na konkursima.

U sektoru civilnog društva je karakteristično da je podržan veliki broj „jeftinih projekata“, navela je Maksić i ukazala da od 18.000 projekata u tom sektoru 12.000 vredi manje od 100.000 dinara.

Istakla je da crkve i sa njom povezane organizacije „imaju velike zahvate novca“ i navela da je evidentirano više od 250 projekata ukupno vrednih više od 135 miliona dinara, od čega je 63 potrošeno na građevinske radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari