Bisljimi: Elektrosever od danas počeo da beleži utrošenu struju na Severu, posle više od 20 godina će se plaćati 1Foto: Shutterstock/Dragan Repanovic

Od danas su počela tri procesa i to ona koja se dešavaju po prvi put – slobodno kretanje bez viza, naši će građani moći da se kreću slobodno sa našim registarskim tablicama RKS i bez stikera, a ujedno od danas Elektrosever počinje da beleži potrošenu energiju na Severu, poručio je danas zamenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač u Briselu, Besnik Bisljimi.

Prvi su putnici, i oni sa kosovskim pasošima u Šengenski prostor i oni sa tablicama RKS u centralnu Srbiju, kako su to javili mediji, još u ranim jutarnjim satima osetili ove olakšice.

I jedno i drugo početak je važnog procesa i idu sa početkom Nove godine, kaže Bisljimi, prenosi KoSSev.

Građani sa Kosova su, dodaje, viznom liberalizacijom od danas počeli da koriste to „teško stečeno pravo“.

„Važno je zapamtiti da ga treba koristiti pozitivno, a ne zloupotrebljavati. U okviru slobode putovanja postoje pravila koja se moraju poštovati i kojima se mora postupati odgovorno“, upozorio je.

Takođe od danas, istakao je, građani sa Kosova koji poseduju RKS tablice – od danas se kreću „bez diskriminacije od strane srpskih vlasti“ i bez, kako je jedini do sada zvanično potvrdio, stavljanja nalepnica na simbole Kosova na registarskim tablicama vozila.

„To je bio naš zahtev od početka i to je ostvareno nakon dve godine nepotrebnih napetosti“, smatra.

Još jedna je stvar uspešna za Prištinu, a i sa njom dočekuju Novu 2024. – na Severu će se, kaže, plaćati ista struja kao u svim ostalim delovima Kosova posle 20 godina.

„Elektrosever je počeo da beleži potrošenu energiju u četiri opštine na severu, što znači da će od danas prestati i KOSTT-ova odstupanja. Posle više od 20 godina, čak i na severu naše zemlje plaćaće se ista struja kao na celoj teritoriji Republike Kosovo“, naglasio je Bisljimi na Fejsbuku.

Poruku je završio time da će ostale procese i poteze preduzimati i razvijati tokom cele godine, a sve što rade – rade u službi interesa svih naših građana.

Odmah za njima, takođe na društvenoj mreži Fejsbuk, sličnu je poruku poslao i šef operatera sistema električne enerije, prenosa i tržišta na Kosovu (KOSTT), Evetar Zećiri.

„Dana 1. januara 2024. godine sa početkom u 00.01 snabdevač Elektrosever kompanija licencirana i registrovana po zakonima Kosova, počela je da beleži energiju za četiri opštine na Severu. Time je preuzela odgovornost za potrošnju energije na Severu. Posle više od 20 godina, energija potrošena u severnom delu biće naplaćivana isto kao i ona u drugim delovima Kosova“, naveo je on.

Inače, kao korak ka implementaciji Mape puta koja je usaglašena prošle godine, odnosno energetskih sporazuma postignutih u okviru dijaloga 2013. i 2015. godine – početkom decembra kompanije KEDS i Elektrosever potpisale su komercijalni ugovor.

To znači da se prestaje sa „neregulisanom praksom“ i da Elektrosever počinje da „snabdeva strujom“ četiri opštine, poručili su tada Evropske unije, a iz Prištine da je ugovorom napravljen korak ka normalizaciji snabdevanja energijom i naplate u četiri opštine na Severu Kosova.

Pozdravili su novi dogovor i korak napred ambasadori u Prištini, od kojih je američki, Džefri Hovenijer kazao i da očekuje da većina stanovnika na Severu razume i prihvati plaćanje struje koju troši.

Upozorio je ipak da je to pitanje i dalje komplikovano, a zbog tehničkih stvari koje se moraju odraditi, uključujući instaliranje brojila koja će omogućiti energetskim kompanijama da znaju tačnu količinu potrošene struje, te da se stoga o rokovima ne može govoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari