Bivši ambasador Vujović: Zemljište Maršalata prodato po tržišnim uslovima, Vučić i njegovi poklanjaju 1Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Nekadašnji ambasador SRJ u Vašingtonu Nebojša Vujović izjavio je da zemljište Maršalata na Dedinju nije poklonjeno, nego je prodato po tržišnim uslovima i u skladu sa procenama naših revizorskih kuća.

Podsećamo, poslanik socijalista Ivica Dačić ocenio je ranije da bi za Srbiju bilo dobro da je u vreme dok je on bio premijer, postignut dogovor o Generalštabu sa Donaldom Trampom i upitao zašto niko ne pominje slučaj Maršalata na Dedinju.

„To je deo pored Belog dvora, takođe bombardovan 1999. Vlada Vojislava Koštunice i gradska vlast Demokratske stranke donela je odluku 2006. i 2007. da tu bombaradovanu narodnu imovinu proda Amerikancima da tu naprave ambasadu. Što sad neko to ne spominje“, rekao je Dačić.

Međuti, bivši ambasador odgovara da je on ispregovarao prodaju zemljišta Magistrata sa ambasadorom SAD Majklom Poltom.

„SAD su procenile koristeći audit američkih revizorskih kuća da je vrednost zemljišta devet milliona dolara. Vlada Srbije i premijer Vojislav Koštunica ovo nisu prihvatili i ja sam otišao na pregovore u američku rezidenciju u Užičku ulicu. Ambasador Polt mi se odmah požalio da je zbog odugovlačenja srpske vlade budžetski novac Stejt departmenta otišao na kupovinu američke ambasade u Manili na Filipinima. Posle pregovora od mesec i više dana, uspeo sam da, uz saglasnost vlade, podignem cenu na 11 miliona dolara. Dakle, zemljište nije poklonjeno nego je prodato po tržišnim uslovima i u skladu sa procenama nasih revizorskih kuća“, naglasio je Vujović.

Dodao je da Dačić optužuje tadasnju vladu, a zaboravlja da je toj istoj vladi davao manjinsku podršku.

„Aleksandar Vučić i njegovi poklanjaju. Mnogi će posumnjati da je u pitanju „kick back“ u takvom poslu, odnosno vraćanje „zahvalnosti“ ispod stola. Politički, ovakvo petljanje sa jednom stranom pred američke novembarske izbore ne donosti koristi, već nevolje“, poručio je Vujović.

Podsetimo, Ekološki ustanak nedavno je obelodanio predlog zaključka Vlade Srbije kojim se ministar Goran Vesić ovlašćuje da potpiše investicioni ugovor sa kompanijom Džareda Kušnera o revitalizaciji lokacije Generalštaba, a na osnovu memoranduma o razumevanju koji je prethodno potpisan.

Iako je ministar Vesić izjavio da nije potpisao ni ugovor, ni memorandum, i da ima više kompanija zainteresovanih za lokaciju Generalštaba, sam Džared Kušner je potvrdio da njegova kompanija namerava da na tom mestu izgradi hotelsko-rezidencijalni kompleks sa muzejom i spomen-obeležjem.

Kušner je u izjavi za američke medije rekao da su pregovori odmakli, ali da još nisu finalizovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari