Američki biznismen srpskog porekla zainteresovan je za kupovinu državnog udela akcija u Jugoremediji, izjavio je za Danas Zdravko Deurić, v.d. generalnog direktora tog preduzeća.


– Agencija za privatizaciju nas je obavestila o tome da je taj poslovni čovek zainteresovan da kupi 42 odsto akcija kojima država raspolaže u Jugoremediji. Takođe, u ovom trenutku se vode pregovori sa sindikatima koji deluju u našoj fabrici o socijalnom programu. U slučaju da zainteresovani kupac preuzme akcije države u Jugoremediji, nakon toga bi mogao da otkupljuje i akcije malih akcionara. Mislim da je reč o izuzetno dobroj ponudi i da interes države nije da nas tera u stečaj, jer time se ništa ne bi dobilo. Ovako, u slučaju privatizacije na dobitku će biti i država sa jedne, ali i zaposleni i mali akcionari sa druge strane – objašnjava Deurić. Naš sagovornik dodaje da će se 29. juna održati redovna Skupština akcionara na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo Jugoremedije.

– Pored informacija o potencijalnom kupcu naše fabrike, akcionare ćemo obavestiti i o odštetnom zahtevu odnosno tužbi koju smo podneli protiv države. Naime, tražimo da nam se isplati 111 miliona evra zbog štete koja nam je naneta u neispravnom procesu privatizacije od 2007. godine – ističe Deurić.

Sa druge strane i dalje stižu optužbe na račun aktuelnog rukovodstva Jugoremedije od strane predstavnika Udruženja akcionara „Jugoremedija 3“. U dopisu našoj redakciji koji je potpisala Jelena Medarević ističe se da je fabrika lekova Jugoremedija danas u gotovo bezizlaznoj situaciji, i dodaje da je račun fabrike blokiran neprekidno 195 dana. Preduzeće gotovo da i ne radi, zalihe gotovih lekova i sirovina za proizvodnju su minimalne, javnim preduzećima se duguju milionski iznosi, telefoni su uglavnom isključeni, broj registrovanih lekova iz dana u dan sve manji, izgubljeni su ISO sertifikati, radnici nisu dobili platu od avgusta prošle godine i upućuju se na prinudne odmore, porezi i doprinosi nisu uplaćivani duže od godinu dana.

– Akcionarima-vlasnicima koji su im dosad davali svoja punomoćja za upravljanje fabrikom v.d. direktor i njegovi saradnici nikada nisu objektivno objasnili zbog čega je fabrika pala na ovako niske grane. Izostale su i planovi za rešavanje brojnih nagomilanih problema. Umesto toga, svake godine u borbi za potpisana punomoćja pred Skupštinu akcionara se obećava sve i svašta – ističe Jelena Medarević.

Ona dodaje da nakon što su odbijene ozbiljne farmaceutske kompanije koje su htele da kupe Jugoremediju, danas se od aktuelnog menadžmenta kao spasonosno rešenje nudi neprofitna organizacija anonimnog američkog biznismena koji je, kako tvrdi, u poslednja dva meseca više puta menjao stavove o načinu spašavanja Jugoremedije. On je, ističe Medarevićeva, obećavao skidanje blokade, nabavku sirovina, proizvodnju i potom otkup akcija po ceni najviše do sedam evra, dok danas priča o preuzimanju državnog paketa, kao prvom koraku spašavanja Jugoremedije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari