Komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ jedino je novopazarsko javno preduzeće čiji račun nije blokiran. Ostalih pet duguju ukupno 127 miliona dinara. Na vrhu lestvice je Direkcija za izgradnju grada od koje poverioci potražuju više od 100 miliona dinara. Račun ovog preduzeća je u neprekidnoj blokadi od septembra 2012. godine.

 Rekorder po trajanju blokade računa je Zavod za urbanizam. Dug je veći skoro 19 miliona dinara, a račun je blokiran od 1. aprila 2011. godine. KP „Čistoća“ poveriocima duguje više od 4,7 miliona dinara i račun joj je blokiran od jula prošle godine. U maju 2012. blokiran je račun KP „Gradska toplana“ zbog duga od 2,2 miliona dinara. Od kraja marta ove godine u blokadi je račun i Regionalne radio-televizije Novi Pazar za nešto više od 499.000 dinara. Prinudnu naplatu duga traže poverioci od Sportskog centra za blizu pola miliona dinara i od Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ blizu 550.000 dinara.

U znatno povoljnijem položaju su ustanove čiji osnivač je grad. Od njih 11 samo u dve su blokirani računi.

Zbog teške finansijske situacije nezadovoljstvo radnika kulminira štrajkovima. Od početka ove sedmice u štrajku su zaposleni u preduzeću „Čistoća“. Njihove obustave rada su najčešće. Kada su prošle godine raspisani konkursi za direktore javnih preduzeća, niko nije očekivao čarobni štapić da se izađe iz nagomilanih finansijskih problema, ali se od kandidata očekivalo da ponude rešenja. Posle nekoliko ponovljenih konkursa, od šest direktora, petorica su zadržana na tim funkcijama. Poslednji je imenovan direktor „Gradske toplane“. KP „Čistoća“ još uvek nije dobila direktora, iako je konkurs završen još krajem prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari