Bogate rezerve lignita, ležišta olova, cinka, srebra... 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Bez obzira na ono što se događa na Kosovu i Metohiji pod protektoratom UN od juna 1999, uključujući i oblast energetike politika potpunog odricana od KiM je neodrživa – vodi u opasnost ne samo od energetske nego i ekonomske zavisnosti Srbije, što pokazuju mnoga iskustva širom sveta. To je danas, uz apel za „racionalno gazdovanje resursima“, poručeno sa dvodnevnog naučnog skupa u SANU pod nazivom „Energetika i resursi na Kosovu i Metohiji“.

Ovom konferencijom Akademija je započela niz skupova o južnoj srpskoj pokrajini u 2022. u kojoj se navršava 100. godina od „prve sijalice“ na KiM – zasvetlela je u Uroševcu 1922, kad je počela i eksploatacije lignita na ovom prostoru.

Prema dosadašnjim istraživanjima i raspoloživim podacima, uključujući i međunarodne i prištinske studije, na KiM se nalazi bezmalo 79 odsto srpskih rezervi primarne energije u uglju, pre svega lignita koji se eksploatiše uglavnom u Kosovskom basenu, dok su Metohijski i Drenički još nedovoljno istraženi. Kako se juče čulo, na prostoru KiM, gde tradicija rudarstva postoji od rimskih vremena i srednjeg veka – 29. januara navršiće se 610 godina od donošenja prvog srpskog Zakona o rudarenju – postoje i značajne rezerve metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovima koje imaju primenu u mnogobrojnim granama privrede. Najveći značaj ima 27 ležišta i 41 rudna pojava olova, cinka i srebra, uz koje se javljaju i mineralizacije mangana, kao ležišta nikla, kobalta, hroma, antimona, boksita, gvožđa…

Prvog dana rada skupa, koji su zajedno organizovala dva odbora SANU – za srpsko pitanje i energetiku, najviše pažnje posvećeno je statusu i stanju energetskog sistema i energetskih objekata, posebno načinu na koji se njima upravlja i kako se koriste od uvođenja protekorata UN, koje se u najvećoj meri poklopilo sa proterivanjem i ubistvima radnika srpske nacionalnosti u energetskom sektoru , čemu su prehodile otmice Srba zaposlenih u Termoeletrani Obilić i kopovima u centralnom delu KiM.

– Teško je proceniti kada će biti vraćena odgovarajuća vlasnička i upravljačka prava nad elektranama, rudnicima, vodoprivrednim postrojenjima i drugim resursima. Ipak, postoji potreba da se ukaže na odgovarajuće okolnosti, podatke i saznanja i da se razmotre važna pravna i ekonomska pitanja. Treba podsetiti na pitanja vlasništva i ukazati na potrebu usaglašenog planiranja i razvoja srpskih resursa na KiM i resursa u drugim delovima Srbije. Treba razmotriti uticaj eksploatacije energetskih resursa na Kosovu van kontrole Srbije na životnu sredinu i kvalitet vazduha i voda na ostatku njene teritoriji Srbije – rečeno je između ostalog juče u SANU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari