"Po 'Boljoj ceni' nema hleba i majoneza": Pitali smo građane da li su "pohrlili" u markete nakon sniženja (FOTO) 1Foto: K. Bondžulić /Danas

U trgovinskim lancima u Srbiji do kraja godine građani će u okviru akcije „Bolja cena – cena za narod“, moći jeftinije da nabave 20 proizvoda – za ishranu, higijenu i kućnu hemiju.

Kupci snižene artikle mogu naći pod oznakom „Bolja cena“, a pojeftinjenje se odnosi na hleb „Sava“, pojedine vrste jogurta, mleka, soka, higijenskih uložaka, toalet papira, kupki i šampona za odrasle i za decu, testenina, parizera, domaćeg začina, kafe, pelena, deterdženta za pranje veša, tečnosti za sudove, ali i na krompir, pileće meso (trup) i beli sir na krišku.

Iako bi ovakva vest načelno trebala obradovati građane i napuniti potrošačke korpe, rafovi na mestima na kojima se sniženi artikli nalaze nisu prazni, za razliku od kesa koje sugrađani nose iz kupovine.

Zbog čega je tako uprkos pojeftinjenu, za Danas objašnjava hemičarka u penziji, koja smatra da je akcija „Bolja cena“ samo farsa koja zaobilazi sve slojeve društva.

„Snižene su cene proizvoda koji su čista hemija, kao što su sok od jabuke ili parizer koji je roze boje. Takve namirnice su štetne po zdravlje, i retko ih kupuje i onaj ko mora. Čak i stariji sa niskim penzijama izbegavaju pomenute proizvode, jer im od njih može biti samo gore“, predočava naša sagovornica.

Slično smatraju i mlađi sugrađani, koji kažu da ni ne gledaju koji artikli spadaju pod ovu akciju, jer proizvode kao što su šampon od koprive ili „Olea“ kupke, ne koriste.

„Akcija za mleko ili krompir nije loša, ali za ostale snižene proizvode nikad nisam čula. To su marke koje prvi put susrećem na policama, a nisam ih videla ni na reklami“, kaže za Danas mlađa sugrađanka.

Kao što je i najavio predsednik Aleksadar Vučić, kilogram parizera u pojedinim radnjama sada je moguće nabaviti po ceni od 399, a uz dodatno sniženje trgovinskog lanca i za 220 dinara.

Uprkos tome, red ispred delikatesa nije zbog pojeftinjenja pilećeg parizera, već jer kupuju više vrsta drugih proizvoda – ali na gram.

„Parizer je i pre sniženja bio jeftin, kao i ostale namirnice niskog kvaliteta proizvođača koji daju sniženje. Pre ću da kupim 200 grama pečenice, pa koliko se zasitimo, nego da se trujemo sa kilogram parizera“, kaže za Danas stariji kupac u Idei.

Da slično razmišlja i većina građana potvrđuje radnica na delikatesu, koja pojašnjava da za jeftiniji parizer niko ni ne pita, te da ovu namirnicu retko ko kupuje kao i do sada.

Sa druge strane, u okviru akcije „Bolja cena“, u Maksiju nema velikog parizera na meru, već samo manja pakovanja po ceni od 130 dinara za 350 grama.

„Nema da se seče, samo malo pakovanje – da se narod ne prejede“, ironična je žena zaposlena u Maksiju.

Slična situacija je u većini radnji, ali se manja pakovanja pilećeg parizera marki „K Plus“ ili „Perutnine Ptuj“ mogu kupiti za 66 do 130 dinara.

Kada je u pitanju mleko, u Maksiju i Aromi „Bolja cena“ odnosi se na kratkotrajno u flaši od 1,46 litara i košta 200 dinara. U istim radnjama snižen je i jogurt „Balans“, čija je cena 160 dinara za litar.

Ono što je zajedničko za Ideu, Maksi, Shop&Go i Aromu, jeste da u okviru ove akcije nema sniženog hleba, majoneza niti domaćeg začina.

Takođe, nema ni sniženog krompira osim u Idei, gde je kilogram 60 dinara. Jeftiniji trup pilećeg mesa takođe je moguće pronaći samo u Idei, ali ne i deterdžent za veš.

Govoreći o proizvodima za higijenu, umanjenja cena odnose se na manju „Kosili“ kupku (200 dinara, Maksi), „Olea“ kupku (90 dinara, Maksi), „Lumpi“ kupku i šampon za bebe (160 dinara, Maksi), 10 rolni toalet papira „Daisy“ (150 dinara, Maksi), higijenske uloške „Olea“ (180 dinara, Maksi), „Babycute“ pelene (880 dinara, Maksi), kopriva šampon „Premia“ (100 dinara, Maks), „Naturella“ ulošci (240 dinara, Aroma), „Zewa“ toalet papir (500 dinara, Aroma), „Falce Azzurra“ kupka (410 dinara, Maksi).

Izbor kućne hemije je nešto uži, a sniženje još uvek nije zastupljeno u svim radnjama. Proizvodi koji su sada sniženi su kapsule za pranje veša „Ariel (1.800 dinara, Aroma), prašak za veš „Merix“ (1,8 kg, 420 dinara, Maksi),  „Fairy“ deterdžent za sudove (380 dinara, Aroma) i „Taš“ deterdžent za sudove (130 dinara, Idea).

Kada je reč o kafi, u Maksiju se sniženje odnosi na „Premia“ kafu od 100 grama, i ona sada košta 120 dinara. U Idei pod „Bolju cenu“ spada kafa „Ritual“, a 100 grama uz sniženje marketa košta 90 dinara, dok Aroma i Shop&Go prodavnice nisu pojeftinile ovaj proizvod.

Ostali artikli obuhvaćeni sniženjem uglavnom su produkti lošijeg kvaliteta i manje poznatih proizvođača, što se posebno odnosi na sok od jabuke i higijenske proizvode.

Stoga ne čudi što građani nisu „pohrlili“ u prodavnice, i što je situacija u radnjama ista kao i pre sniženja. Naime, cećina kupaca kaže da su mere države, kao što je pojeftinjenje već jeftinog parizera, uvreda za stanovnike koji sa aktuelnom inflacijom jedva uspevaju da pokriju osnovne troškove.

Ipak, predsednik Srbije odlučio je da demantuje da su proizvodi obuhvaćeni akcijom lošeg kvaliteta, te je stoga, sa ministrima Sinišom Malim i Tomislavom Momirovićem, doručkovao hleb, parizer, jogurt i majonez.

Prilikom pripreme sendviča u Palati Srbije, predsednik se video porukom obratio javnosti, rekavši da su Mali i Momirović rano bili u kupovini, te po novim cenama nabavili pola kilograma domaćeg parizera, dva litra jogurta, dva hleba „Sava“, dve kese i majonez „Dobro“.

Istakao je da je doručak za troje ukupno koštao 585 dinara, te da je „zadovoljan i srećan jer je pojeftinio parizer – nešto što narod voli da jede, na čemu smo svi mi odrasli“.

Svoje obožavanje parizera ilustrovao je tvrdnjom da, uvek kada putuje u inostranstvo avionom, zahteva da mu se napravi sendvič sa domaćim parizerom, baš onakvim kakav je sada na sniženju.

Ipak, iako je predsednik za doručak u pola hleba „napakovao“ parizer začinivši ga majonezom, u momentu kada isti treba da zagrize – kamera se prebacuje na Malog i Momirovića, te su građani ostali uskraćeni za potvrdu da je Vučić zaista jeo sendvič. Osim ako se parče koje „je ostalo“ u tanjiru ne uzme kao dovoljan dokaz da je ostatak zaista završio u predsednikovom stomaku.

Doručak za troje – 585 dinara

Nakon predsednikove objave na Instagramu da su ministri Mali, Momirović i on ceo obrok platili 585 dinara, usledile su brojne negativne reakcije građana. Naime, većina se odnosi na prosečne penzije i minimalne zarade, koje nisu u stanju da isprate ni ovakvu vrstu ishrane na svakodnevnom nivou.

Ako pretpostavimo da tročlana porodica svakodnevno za doručak, ručak i večeru jede hleb, parizer, jogurt i majonez, trošak za hranu na mesečnom nivou iznosio bi 52.650 dinara – što je značajno više od minimalne zarade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari