Momirović najavio novu akciju za potrošače: Biće ubačeni još neki vrlo važni proizvodi 1Foto: Printscreen/RTS

Akcija „Bolja cena“ značajno je doprinela obaranju cena i zato ćemo u novim okolnostima doneti i novu meru, kaže za RTS ministar Tomislav Momirović.

Pratimo šta se događa na tržištu, pregovaramo sa trgovcima, proizvođačima, dobavljačima i izaći ćemo uskoro sa novom akcijom, najavio je Momirović na RTS-u i dodao da će biti „ubačeni još neki vrlo važni proizvodi“.

Svetski je dan prava potrošača. U proteklih godinu i po dana sprovedeno je 5.000 nadzora tržišne inspekcije, kažu iz Ministarstva trgovine i najavljaju da će uskoro početi nova akcija, koja se nastavlja na „Bolju cenu“.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da pravo potrošača nije neko apstraktno pravo, već je to pravo svakog građanina da njegov teško zarađeni novac bude adekvatno vrednovan, a obaveza je države da to pravo štiti.

„Prošli smo dug period od nezaposlenosti od skoro 30 odsto, od minimalne plate od 120 evra, do toga da je u decembru prosečna plata bila veća od 90.000 dinara. Mi smo tamo gde su zapadne zemlje bile pre 40 godina. Ali to ne znači da tako teško zarađen novac može olako da se tretira. Ovde pričamo o pravnim poslovima male vrednosti. Ovde pričamo o ljudima koji kupuju patike za svoju decu. Ovde pričamo o ljudima koji kupuju veš mašine. I naravno da sudska zaštita nije efikasna kada pričamo o ovim poslovima. Ali zato je tu vlada, zato je tu Ministarstvo trgovine, sektor za zaštitu potrošača kojima možete da se obratite“, istakao je Momirović.

Efekti akcije „Bolja cena“, uskoro i nove mere

Momirović kaže da je jedna od osnovnih obaveza države da štiti naše građane od visokih cena koje postoje na tržištu.

„Mi smo prošle godine imali inflaciju od skoro 16,5 odsto. Ta inflacija je direktna posledica rata na istoku Evrope. Sproveli smo ovu akciju, koju su, mogu slobodno danas da kažem, kopirale praktično sve zemlje u regionu. Oborili smo inflaciju na 5,5 odsto“, kaže ministar.

Republički zavod za statistiku kaže da je akcija „Bolja cena“ učestvovala u obaranju inflacije sa 16,5 odsto, podseća ministar.

„Akcija je značajno doprinela obaranju cena i mi moramo u novim okolnostima da donesemo jednu novu adekvatnu meru. Pratimo šta se događa na tržištu, uočavamo neke dobre trendove i neke ne tako dobre i izaći ćemo sa novom akcijom“, objašnjava Momirović.

Nova akcija će se nadovezati na prethodnu „Bolja cena“ – još više proizvoda, još atraktivnije cene, najavljuje.

Da izađemo u susret potrebama ljudi, kao i kod prava potrošača, bavimo se konkretnim stvarima, bavimo se čovekom, dodaje Momirović.

Koje bi namirnice mogle da pojeftine

Kada je reč o akciji „Bolja cena“, tu je bilo 36 grupa proizvoda i to nisu bili bilo kakvi proizvodi.

„To su proizvodi koje kupuje svaki građanin naše zemlje, od mleka, jogurta, pelena, sredstava za higijenu. Očekujemo da ćemo ubaciti još neke vrlo važne proizvode, pregovaramo sa trgovcima, proizvođačima, dobavljačima. To je jedan kompleksan niz“, Momirović veruje da će se to uskoro dogoditi.

„Napravili smo veliki rezultat. Oborili smo inflaciju zajedničkim aktivnostima Vlade Srbije i Narodne banke. Nećemo se zaustaviti dok inflacija ne padne ispod 3 odsto“, zaključio je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari