Borba za bezbedan rad, kolektivne ugovore i dostojanstvene zarade (FOTO) 1Foto: Danas/Gojko Vlaović

Više stotina pripadnika Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” okupilo se danas na Prvomajskom skupu u Beogradu na Trgu Nikole Pašića na kome su radnici u Srbiji pozvani da se sindikalno organizuju i tako zaštite svoja prava i slobode.

Na skupu pod nazivom “ Opasulji se –organizuj se u sindikat” prisutnima se obratila Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”.

– U narodu se kaže da je potrebno da se neko dozove pameti, a u ovom slučaju bi to podrazumevalo da je nužno da se radnici organizuju u sindikat. UGS „Nezavisnost“ pred sobom ima tri ključna zadatka a to su bezbednost na radu, kolektivni ugovori i dostojanstvena zarada – istakla je Čedanka Andrić.

Ona je dodala da je politika niskih zarada oterala radnike iz Srbije ali da se UGS „Nezavisnost“ neće zaustaviti u svojoj borbi dok zaposleni ne budu imali dostojanstvene zarade. Prisutnima na skupu  UGS „Nezavisnost“ deljen je besplatan pasulj i hleb.

Na Trgu Nikole Pašića u 12 sati, kada je počeo Prvomajski skup UGS „Nezavisnost“, okupili su se i pripadnici i simpatizeri Političke platforme Solidarnost. Oni su nosili zastave Solidarnosti i transparente  na kojima je, između ostalog. pisalo „Hoćemo platu za život“ i „Za radna prava žena“. U tom kampu koji se koncentrisao tik ispred spomenika Nikoli Pašiću primećene su i zastave  Revolucionarnog saveza rada Srbije čiji su aktivisti nosili transparent na kome je pisalo „Ujedinimo se protiv siromaštva, fašizma i rata“.

Desetak minuta nakon što je Prvomajski skup na Trgu Nikole Pašića počeo na njemu su se pevajući „Internacionalu“ i skandirajući parole  pojavili i aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Oni su se skoncentrisali u neposrednoj blizini spomenika  Nikoli Pašiću iza velikog transparenta na kome je pisalo „Marksizam-lenjinizam rušimo kapitalizam“.

Predstavnici Političke platforme Solidarnost su pozvali na protestnu šetnju do trga Slavije te je deo prisutnih, njih stotinak, u koloni krenuo ka spomeniku Dimitriju Tucoviću koji se nalazi tamo. Jedna traka u Ulici Kralja Milana bila je zatvorena za saobraćaj. Učesnici tog protesta nosili su i osam iscrtanih likova rudara čime su simbolično podsetili na tragediju u rudniku mrkog uglja „Soko“, kada je 1. aprila došlo do pogibije osmoro zaposlenih u tom rudniku.

Učesnici protestne kolone zaustavili se na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, gde su naglasili činjenicu da i danas, na Međunarodni praznik rada, mnogi zaposleni rade i da to treba da se promeni,  pre nego što su se zaputili do Trga Slavija, do spomenika Dimitriju Tucoviću.

Miloš Baković Jadžić iz Političke platforme Solidarnost rekao je da se u Srbiji najviše radi u Evropi, a da su plate najniže. On je dodao da su trgovinski lanci simboli katastrofalnog rada.

– U njima se radi prekovremeno, a plate su male. Petočasovno radno vreme nije utopija, zalagali smo se da svako u Srbiji mora da ima platu čiji je iznos oko 100.000 dinara – rekao je, između ostalog, Miloš Baković Jadžić.

Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka optužio je vlast da je nametnula „robovsku upravu u jednoj kolonizovanoj zemlji“ i da danas „najgori vladaju, a najbolji idu iz zemlje“. To smo mi dozvolili našim nečinjenjeem i ćutanjem. Moramo da se uključimo svi i na svim nivoima, poručio je Miketić.

Nosilac liste koalicije Moramo na parlamentarnim izborima u aprilu Nebojša Zelenović istakao je kako treba pokazati da su oni koji se bore za prava radnika jači od vlasti, i da se bore za platu dostojnu za normalan život. Hoćemo da sprečimo izgradnju puno rudnika litijuma u Srbiji koji se planiraju. Sad u institucijama, sutra ako treba i na ulici, naglasio je on. Zelenović je ocenio da će, ako se postigne jedinstvo raznih pokreta i udruže snage u pravljenju pokreta levog centra, sledeći put će Trg Slavija biti „mali da primi sve ljude koji su za te ciljeve“.

Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije konstatovala je da postojeći zakoni brinu o profitu i kompanijama, ali ne i o radnicima. Institucije su posvećene kapitalu i profitu. I tu strada radnik, država ne brine za radnike. Ljudi su ucenjeni poslom, strahom za egzistenciju i da li će im porodica preživeti, ukazala je Stojković. Prema njenom mišljenju, promene će početi kad ti radnici shvate da žive u robovskom položaju i odagnaju taj strah, znajući da ima neko ko će se boriti za njih. Bez ujedinjavanja i sindikalnog organizovanja ove stvari nećemo moći da rešimo. Pobedićemo kad shvatimo da mi kontrolišemo državu, a ne ona nas. Promena će nastati kad ova svest postane većinska svest među radnim ljudima. Solidarnost je naša snaga, zaključila je Stojković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari