Bregu: Saradnja u privlačenju investicija, usavršavanje mladih i žena 1Foto: BETAPHOTO/RCC/Courtesy of WB6 CIF/DS

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Trstu, gde je posetila sedište Komorskog investicionog foruma (CIF) šest ekonomija Zapadnog Balkana, da su prioriteti za taj region saradnja u privlačenju investicija, usavršavanje mladih i žena i povezivanje ljudi, saopštio je RCC.

Kako se navodi, Bregu se u Trstu sastala sa generalnim sekretarom CIF Safetom Gerdžalijuom (Gerxhaliu), predsednikom Upravnog odbora Privredne komore Srbije Markom Čadežom i predstavnicima investicionih komora iz ekonomija Zapadnog Balkana.

Razgovarajući o programu investicija za region, Bregu i Čadež su se saglasili o potrebi da se intenzivira zajedničko delovanje usmereno na konkretne ideje promocije Zapadnog Balkana kao atraktivne destinacije za ulaganja, navodi se u saopštenju.

Uz investicije, usavršavanja mladih za potrebe savremenog tržišta rada i regionalnu saradnju, na sastanku je, kako se navodi, bilo reči i o pomacima u sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor u šest ekonomija Zapadnog Balkana, sa posebnim osvrtom na predstojeći digitalni samit šest ekonomija regiona koji treba da bude održan 4. i 5. aprila 2019. godine u Beogradu.

Na tom samitu svih šest ekonomija učesnica treba da potpišu novi regionalni sporazum o romingu čime će biti otvoren put za smanjivanje cena rominga između šest ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske unije, dodaje se u saopštenju.

Bregu je, kako se navodi, rekla da će taj sporazum odmah doneti konkretnu korist za građane Zapadnog Balkana.

„Sa zadovoljstvom isčekujemo potpisivanje novog regionalnog sporazuma o romingu, jer smo u njega uložili ogromne napore. I to nije samo zbog potrebe da ministri usaglase još jedan sporazum kojeg će onda premijeri odobriti u julu u Poznanju, već će ovaj sporazum odmah doneti konkretnu korist za građane regiona, koji to i zaslužuju. Govoriće više, pretraživaće (internet) više, više će slati tekstualne poruke, a plaćati manje“, kazala je Bregu.

Ona je dodala da će, ako sporazum potpiše svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, smanjivanje cena rominga početi 1. jula 2019. i da bi plaćanje bilo ukinuto od 1. jula 2021. godine, navodi se u saopštenju.

Savet za regionalnu saradnju radi uz podršku Evropske komisije na tome da se omogući postizanje tog sporazuma na koji su se premijeri obavezali na samitima lidera zapadnobalkanske šestorke u Trstu i Londonu, u okviru Berlinskog procesa, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari