Brisel istražuje MOL-ovo preuzimanje benzinskih pumpi OMV Slovenije 1Foto: OMV

Evropska komisija pokrenula je detaljnu istragu o poslu kojim bi mađarska energetska grupa MOL, preuzimanjem OMV-a u Sloveniji, preuzela i mrežu benzinskih pumpi drugog najvećeg dobavljača motornih goriva u Sloveniji.

U Briselu strahuju da bi preuzimanje značajno umanjilo konkurenciju u maloprodaji motornih goriva. MOL je u junu prošle godine potpisao ugovor o kupovini 92,25 posto udela u OMV Sloveniji, u kojem već ima 7,75 posto. Ugovorena kupoprodajna cijena celog udla je 301 milion evra, čime bi Mađari došli do mreže od 120 benzinskih pumpi u zemlji, koja je druga najveća u zemlji. MOL je, pak, treći najveći pružalac usluga u Sloveniji s 53 benzinske pumpe. Daleko najveći dobavljač je Petrol sa 318 prodajnih jedinica.

Posao je Evropska komisija primila na provjeru 13. maja ove godine, a u preliminarnoj istrazi utvrđeno je da bi transakcija mogla značajno smanjiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu motornih goriva u Sloveniji.

Prema objašnjenjima komisije, MOL i OMV direktni su konkurenti na mnogim mjestima u Sloveniji, a preuzimanjem bi se tako uklonili konkurentski pritisci. S obzirom na strukturu i transparentnost tržišta, nakon preuzimanja, kada bi u Sloveniji postojala samo dva velika ponuđača, Mol i Petrol, njima bi, po mišljenju Komisije, bilo još lakše uskladiti cjenovnu politiku.

U Briselu ističu da su u Sloveniji troškovne, administrativne i lokacijske prepreke za ulazak novih ponuđača relativno visoke, pa se ulazak novih igrača na tržište u kratkom i srednjem roku čini malo verovatnim. Svi ostali sadašnji manji ponuđači u zemlji, međutim, imaju zanemarive tržišne udele.
Kako Mol tokom prethodne istrage nije želio preuzimati nikakve obaveze, sada će se u Briselu provesti dubinska istraga. Za odluku imaju 90 radnih dana, dakle do 28. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari