Brnabić: Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i UAE u naredna tri meseca 1Foto FoNet/Vlada /Peđa Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će danas kolegama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) predati komentare na nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini i da očekuje da taj sporazum bude potpisan u naredna tri meseca.

„Potpisivanje tog sporazuma će mnogo doprineti poboljšanju privredne saradnje dve zemlje“, rekla je Brnabić novinarima u Dubaiju.

Ona je rekla da u ovom trenutku ta ukupna razmena nije toliko skromna, ali je ispod onoga što su potencijali obe zemlje.

„Robna razmena je dosta skromna. Ona je otprilike oko 80 miliona evra, ali je razmena u uslugama dva i po puta veća, što govori o tome da je sofisticiranost naše ekonomije sa njihovom u mnogo većem poklapanju nego u robama koje mi izvozimo u UAE“, kazala je premijerka.

Brnabić je podsetila da su Srbija i UAE u maju prošle godine potpisali sporazum o saradnji i da će ono što se danas radi rezultirati mnogo uspešnijim rezultatima u privrednoj saradnji dve zemlje.

Ministar telekomunikacija i informisanja Srbije Mihailo Jovanović je naglasio da se sa partnerima iz UAE radi na digitalizaciji i razvoju veštačke inteligencije i bioinformatike.

Podsetio je da se u Srbiji radi na izmenama Zakona o strancima koji bi olakšao ulazak stranaca u Srbiju, gde bi oni preko portala eUprava za nekoliko sati mogli da dobiju odgovarajuću vizu ili dozvolu za boravak u zemlji.

Jovanović je kazao da će se primeniti iskustvo iz Emirata za otvaranje servisnog centra za građane.

„To će biti servisni centar elektronske uprave, gde ćemo građanima omogućiti naše najinteresantnije usluge eUprave, gde će građani moći da dobiju elektronski identitet i pristup svim drugim portalima“, rekao je on navodeći da će to biti i mesto gde će građani moći da se edukuju kako da koriste elektronske usluge.

Jovanović veruje da će takav servisni centar biti otvoren u Beogradu do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari