Brnabić: Vlada nije tražila da ugovor s Kamarašom bude tajni 1Ana Brnabić Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Vlada Srbije nikad nije tražila da ugovor države i firme HPK Petera Kamaraša o upravljanju smederevskom Železarom bude tajni, već da je to bio – kako je rekla – zahtev Komisije za zaštitu konkurencije, prenosi N1.

Bonusi predviđeni ugovorom iznosili su između 25 i 35 odsto od ukupnog profita Železare ostvarene u prethodnom kvartalu, ukoliko je firma poslovala pozitivno. Brnabić je komentarisala i arbitražni spor koji je, kako je ranije objavljeno, Srbija izgubila, zbog čega Kamaraševoj firmi mora da plati više od 12 miliona dolara.

„Na nama je da zaštitimo interese Srbije i da se borimo na toj arbitraži. Mi ćemo to uraditi, borićemo se za interese Srbije i mislim da ćemo sastaviti impresivan tim koji će odgovoriti na sve ono što je gospodin Kamaraš imao da iznese. Dakle, arbitraža kao arbitraža, svako može da pokrene arbitražu i da tuži Republiku Srbiju. Mi smo tu da se borimo protiv toga“, rekla je Brnabić.

Na konstataciju da je arbitražni sud doneo odluku prema kojoj Srbija, odnosno Železara Smederevo mora da isplati firmi HPK menadžment, čiji je suvlasnik Peter Kamaraš, 12 miliona dolara zbog neispunjenih ugovora, Brnabić je rekla: „Mi ćemo svakako videti konačnu arbitražnu odluku, tako da ćemo u tom trenutku reagovati na nju. Do tad ćemo se boriti“.

Ugovor sa HPK inženjeringom je raskinut juna 2016. sa obrazloženjem da ne ispunjava ugovorene obaveze, koje nikada nisu objavljene. Železara Smederevo je 2016. prodata kineskoj Hestil grupi, ali holandska kompanija tvrdi da je ugovor sa njom bez razloga raskinut „uoči samog završetka privatizacije većinskog udela Železare“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari