Budžet Novog Pazara tri milijarde, grad uzima kredit 180 miliona 1Foto: S. Biševac

Odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su danas odluke o završnom računu budžeta za 2018. godinu, o prvom rebalansu budžeta za ovu godinu, i uzimanju kredita od 180 miliona dinara.

Završni račun prošlogodišnjeg budžeta pokazuje da se u gradsku kasu slilo 2,4 milijardi dinara, što je blizu 99 odsto planiranih sredstava predviđenih odlukom o budžetu.

Ukupni rashodi bili su preko 2,6 milijardi dinara, pa je fiskalni deficit iznosio 233 miliona dinara, međutim računajući i neutrošena sredstva iz prethodnih godina, na kraju prošle je ostvaren suficit od 175 miliona dinara.

Lokalni parlament usvojio je i izveštaj Državne revizorske institucije o finansijskim izveštajima završnog računa budžeta Novog Pazara za prošlu godinu, a prema kojem, osim grešaka u knjiženju, nije bilo većih nepravilnosti ili nezakonitog trošenja novca.

Prvom izmenom budžeta za 2019. godinu predviđeni su ukupni prihodi od 3,1 milijardu dinara, što je za oko 500 miliona više nego što je planirano prilikom donošenja budžeta.

Za toliko novca su povećani i rashodi (nešto preko tri milijarde), tako da lokalna samouprava planira da godinu završi u plusu od 60 miliona dinara.

Odbornici su većinom glasova dali saglasnost da se grad zaduži za 180 miliona dinara, odnosno, preko milion i po evra.

Gradonačelnik Nihat Biševac kazao je da budžet raste iz godine u godinu i da je prvim rebalansom za 2019. godinu prvi put u istoriji prešao iznos od tri milijarde dinara.

On je kazao da je trećina budžeta namenjena ulaganju u infrastrukturu, a da će i sredstva iz kredita biti utrošena u izgradnju vodovodne i kanalizacione, kao i u sportske infrastrukture.

Odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja kritikovali su to što je rebalansom budžeta predviđeno 60 miliona dinara više za plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi, kao i to što se grad zadužuje iako je ostvaren budžetski suficit.

Lokalni parlament usvojio je i odluke o kupovini parcela u naselju Šutenovac na kojima je planirana izgradnja nove škole i selu Izbice gde će biti formirano novo gradsko groblje.

Usvojeni su nov Statut i Poslovnik o radu Skupštine Novog Pazara koji su usklađeni sa poslednjim izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Glasovima većine produženi su mandati vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Muju Šaćiroviću i Domu zdravlja Ervinu Ćoroviću.

Novi glavni gradski urbanista je inženjer arhitekture Ahmet Biševac koji je na tom mestu nasledio Elvira Hamidovića, kojem je istekao mandat.

Skupština je usvojila i Plan javnog zdravlja Novog Pazara do 2026. godine, kao i odluku o izboru članova i formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari