Cena EPS-ovog nemara - 55.000 kuća bez struje i milioni evra dnevno za uvoz 1Foto: BETAPHOTO/MRE SRBIJE/ZORAN PETROVIĆ/DS

Elektroenergetski sistem Srbije nalazi se u potpunom kolapsu, 30 odsto njegovih kapaciteta je van pogona, oko 55 hiljada potrošača u zemlji nema struju a građani Obrenovca su ostali bez grejanja zbog havarije u Termoelektrani „Nikola Tesla“. Prognoze govore da će ovakvo stanje potrajati i u narednim danima.

Prilikom jučerašnjeg obilaska TENT-a, najveće srpske termoelektrane, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike kazala je da je rad elektroenergetskog sistema ugrožen zbog vremenskih nepogoda, ali da hidroelektrane i vetroelektrane rade odlično, dok su otežani uslovi u Elektroprivredi Srbije i distributivnom sistemu.

– Što se tiče Elektromreže Srbije, tu nema problema, najveći problemi su i dalje u Loznici, Kraljevu, Valjevu, Užicu, Čačku – istakla je Mihajlović i dodala da je više od 2.000 trafo-stanica van pogona, ali da su svi resursi i kapaciteti u funkciji rešavanja tih problema. Mihajlović je izjavila da država čini sve da pomogne da pogoni u TENT nastave da rade.

– Sinoć smo na radnoj grupi dogovorili hitnu isporuku dodatnih količina mazuta kako bismo što pre pokrenuli blokove u TENT, koji su van pogona zbog zastoja u dopremanju uglja – naglasila je ministarka i poručila da je obezbeđeno 50 cisterni mazuta, a da se isporuke nastavljaju.

Direktor EPS Milorad Grčić rekao je da ekipe neprestano rade na otklanjanju problema koji su u nedelju nastali usled snega, mraza i zastoja u bunkerima, a sve to jer je trenutno na raspolaganju ugalj najgoreg mogućeg kvaliteta.

Dok nadležni kao glavni razlog za kolaps elektroenergetskog sistema navode to što je ceo dan padao mokar sneg, izvor Danasa iz Elektroprivrede Srbije tvrdi da su problemi nastali zbog ispadanja iz rada čak šest od ukupno osam blokova u Termoelektrani „Nikola Tesla“ zbog nedostatka kvalitetnog uglja i mazuta. S obzirom da ne proizvodi dovoljne količine struje EPS je prinuđen na interventni uvoz iz inostranstva koji je papreno skup te to preduzeće dnevno troši po nekoliko miliona evra kako bi obezbedilo nedostajuće količine struje za potrebe domaćih potrošača.

– Pet blokova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ je isključeno zbog problema sa lošim ugljem i nedostatkom mazuta. Blok A1 koji obezbeđuje grejanje za građane Obrenovca ne radi zbog nedostatka mazuta. Blok A2 jedini je u pogonu i to jedva zbog uglja punog blata. Preostale male količine mazuta koriste se da i taj blok ne ispadne sa mreže. U Termoelektrani „Nikola Tesla B“, blok B1 je prestao sa radom i operativan je samo blok B2. To znači da u čitavoj termoelektrani rade svega dva bloka – objašnjava naš sagovornik i dodaje da Termoelektrana „Nikola Tesla“ sada proizvodi manje od 10 odsto mogućih količina struje.

Prema njegovim rečima, rad pogona koji se trenutno ostvaruje u TENT-u je ispod potrebnog tehničkog minimuma, odnosno donje granice rada bloka u bezbednom i pouzdanom sistemu rada. Takvo stanje može da dovede do dodatnih komplikacija, posebno u slučaju da i blok A2 prestane da radi, pokretanje blokova koji su stali sa radom u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ biće moguće samo uz pomoć parne lokomotive.

– I kada je reč o bloku A2, postoje problemi sa dovoljnim količinama kvalitetnog uglja i mazuta. Zbog toga on radi sa svega 40 odsto svog kapaciteta. Osnovni razlog što se čine napori da on i dalje ostane u radu je taj što svojom aktivnošću, pa čak i u smanjenom obimu, taj blok u tehničkom smislu omogućava da se ostali blokovi vrate u pogon nakon što se reši problem sa ugljem i mazutom. U slučaju da i on prestane da radi taj proces bi mogao da se izvede samo pokretanjem parne lokomotive. Problem je u tome što ako do toga dođe treba da prođe određeno vreme da bi se blokovi vratili u pogon. Takođe, potrebni su dobri kadrovi za izvođenje te operacije. Na žalost situacija je takva da u ovom trenutku TENT nema ni mašinovođu ni ložača koji bi umeli da pokrenu parnu lokomotivu – navodi naš sagovornik.

On ističe da je i u Termoelektrani „Kostolac“ situacija teška i neizvesna jer se i tamo susreću sa problemom nekvalitetnog uglja zbog čega među zaposlenima vlada bojazan da će blokovi A1 i A2 te elektrane prestati sa radom.

– Hidrosektor radi punim kapacitetom međutim treba znati da on predstavlja svega 25 odsto instalisane snage u Srbiji. Takođe, treba znati i to da su rezerve u hidroelektranama na minimumu jer se struja dobijena u njima koristila više nego inače u periodu kada se radio remont bloka B1 u TENT-u „B“. Osnovni resurs za dobijanje struje u našoj zemlji je ugalj i zbog toga se sada nalazimo u problemu. Jednostavno zbog lošeg upravljanja Elektroprivredom Srbije i nestručnih kadrova na rukovodećim položajima ugalj koji se iskopava u površinskim kopovima je loš, nisu nabavljene dovoljne količine mazuta kojim se popravlja njegov kvalitet i omogućava proizvodnja struje, na vreme nisu formirane rezerve kvalitetnog uglja i ne vodi se računa na koji način preduprediti probleme koji se mogu pojaviti u zimskoj sezoni. To je osnovni razlog zbog čega jedan broj potrošača nema struju a Obrenovčani grejanje tokom snežnih hladnih dana koji su nastupili. Zbog svega toga je EPS prinuđen da uvozi skupu struju koju plaća po većoj ceni nego što je prodaje što će svakako dovesti do poslovnih gubitaka – navodi naš sagovornik.

SSP: Vlast upropastila EPS

Predsednik Odbora Stranke slobode i pravde (SSP) za privredu i finansije Dušan Nikezić poručio je juče vlastima da su upropastili decenije izgradnje najmoćnije energetske firme u regionu Elektroprivrede Srbije koja je „na kolenima i nije u stanju da u decembru obezbedi struju i grejanje za građane Srbije“.

– Usred energetske krize, niste obavili remonte na vreme i obezbedili dovoljne količine kvalitetnog uglja, čime ste ugrozili snabdevanje strujom za građane i privredu, u trenutku kada je Srbija zavejana snegom – ocenio je Nikezić. On je naveo da je zbog neodgovornog rukovođenja, EPS prvo mesecima pozajmljivao struju od Republike Srpske, a da je danas prinuđen da uvozi preko 500 megavata dnevno, „što znači da svakog dana plaćamo skoro pet miliona evra za struju, koju smo morali da izvozimo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari