DALEKOVODfoto BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Cene struje za privredu u januaru će se povećati za osam odsto, odnosno iznosiće 102,6 evra po megavat-satu a preduzetnici su već dobili na potpisivanje predloge ugovora o snabdevanju od strane Elektroprivrede Srbije sa tim iznosom, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima.

Da će nova poskupljenja struje, kako za domaćinstva tako i za privredu, u 2023. godini biti aktuelna nije nikakvo iznenađenje jer je tako nešto i najavljeno. Naime, poznato je da je Vlada Srbije potpisala aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom u okviru koga se obavezala da struja u nastupajućoj godini poskupi dva puta a u 2024. još jednom. Ono što je pak, po malo iznenadilo stručnu javnost je da će poskupljenje električne energije za privredu uslediti tako brzo.

Sasvim je izvesno da će preduzetnici negativno reagovati na novo poskupljenje struje a kao i svaki put kada dolazi do tako nečeg u javnosti se javlja bojazan da će to dovesti do novog povećanja cena proizvoda i usluga, odnosno povećati inflaciju i smanjiti i onako nizak životni standard građana Srbije. Struka poručuje da ne postoji ni najmanja dilema da će do toga doći te da će inflatorni udar biti znatno jači od onog što predviđaju nadležni.

Ekonomista Goran Radosavljević kaže za Danas da novo poskupljenje struje za privredu ne predstavlja iznenađenje s obzirom na to da se takva mogućnost nagoveštavala. i

– Neminovno je da povećanje cene struje za privredu utiče na rast potrošačkih cene kao i da poveća stopu inflacije. Tako nešto treba očekivati i ovog puta. Da će poskupljenja biti nije iznenađenje s obzirom na to da se Srbija potpisivanjem novog aranžmana sa MMF-om na takve korake i obavezala – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je potpuno jasno da Vlada Srbije ovakvim potezom namerava da posledice neefikasnosti u radu Elektroprivrede Srbije nadoknade potrošači kroz plaćanje većih računa za korišćenje električne energije.

– Problem u takvom načinu razmišljanja je taj što niska cene električne energije nije bila razlog neefikasnog poslovanja EPS-a. I ranije je EPS imao nisku prodajnu cenu struje ali mu to nije smetalo da ostvaruje profit. Shodno tome , jasno se vidi da su potrošači ti koji će platiti danak loše poslovne politike tog preduzeća koje je trpelo gubitke zbog neodgovornog upravljanja – ističe Radosavljević.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da je iznenađen zbog toga što će nakon povećanja cene struje za domaćinstva od 1.januara one porasti i kada je reč o privredi.

– Iskreno, nadao sam se da će se sa praksom dizanja cena prekinuti nakon što je obelodanjeno da će od Nove godine poskupeti za domaćinstva. Očito, od orijentacije da se sa tim nastavi se ne odustaje i epilog su nove veće cene za privredu. To je svakako loše po interese potrošača s obzirom na to da se svako povećanje cena struje za privredu odražava na cene njenih proizvoda i usluga. Tako će biti i ovog puta. Cene će se povećati a suočićemo se i sa novim inflatornim udarom koji će biti znatno intenzivniji nego što tvrde Vlada i Narodna banka Srbije. Epilog je da će se na taj način dodatno smanjiti životni standard i kupovna moć potrošača – poručuje naš sagovornik.

Podsećanja radi, poslednji put dosad struja za privredu je poskupela 1.septembra i od tada njena cena iznosi 95 evra za megavat sat. U tom trenutku to je predstavljalo poskupljenje od oko 27 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari