Cena tone peleta stigla na 380 evra, Srbijašume i dalje ne šalju drvo peletarima 1Foto: EPA-EFE/LEGNAN KOULA

Dok proizvođači peleta i Srbijašume prebacuju loptu jedni kod drugih, cena ogreva u Srbiji raste, a tona peleta građane sada košta od 350 do 380 evra.

Problem je što većina stovarišta ni nema ništa u ponudi, a deo proizvođača se žali i na to da neki dobijaju pelet po zvaničnoj ceni, bez tendera, a to posle preprodaju po duplo većoj, dok drugi ne dobijaju ni ono što su regularno ugovorili.

Situacija se mesecima ne popravlja, a muku koju su mučili početkom ove i tokom prošle godine, proizvođači peleta u Srbiji imaju i danas jer tvrde da im JP Srbijašume i dalje ne isporučuje dogovorene količine drveta.

„Imali smo i sastanak u Vladi prošle nedelje, svi proizvođači isto pričaju, ali se ništa ne dešava. Od početka ove godine isporučeno je 25.780 kubnih metara, što je nekih 16.600 tona peleta manje“, kaže za Danas Zoran Drakulić, vlasnik firme Bio enerdži point.
Prošle godine Srbijašume su im, kako kaže, ostale dužne 21.000 kubnih metara drva, što je ako se gleda kroz pelet nekih 13.550 tona manje.

„Da je proizvedeno tih 31.150 tona peleta domaće tržište bi bilo snabdeveno i cena bi bila niža sigurno za 20 evra po toni“, napominje on.

On kaže da bi dnevno trebalo da im isporučuju 11 ili 12 kamiona drva, ali da oni isporuče četiri do pet, maksimalno šest kamiona.

„Samo se pogoršava situacija, a dug raste. Svake godine se potpisuje ugovor, ove godine bi trebalo da nam isporuče 90.000 kubnih metara, do sada je trebalo da dobijemo više od pola, a dobili smo tek nešto više od 20.000 kubika“, kaže Drakulić i napominje da im je zbog nedostatka drveta tokom vikenda fabrika potpuno stala sa radom.

Naš list nije uspeo od Srbijašuma da dobije odgovore na pitanja da li su i u kojoj meri isporučili dogovorene količine drveta za proizvodnju peleta domaćim proizvođačima, kao i na to da li će građani Srbije imati dovoljno drveta za ogrev za predstojeću sezonu.
U Ministarstvu rudarstva i energetike, u čiju je nadležnost ovo javno preduzeće nedavno prešlo, za Danas kažu da je snabdevenost tržišta peletom od velike važnosti jer više od 110.000 domaćinstava u našoj zemlji koristi pelet kao energent.

„Ministarstvo je u proteklom periodu održalo niz sastanaka sa predstavnicima JP Srbijašume, čija je osnovna delatnost gazdovanje šumama u državnoj svojini, u skladu sa principima održivog gazdovanja šumama i samim tim, ovo JP predstavlja ključnog proizvođača za proizvodnju peleta“, ističu u Ministarstvu.

Srbijašume su, kako navode, ugovorile više od 85 odsto sirovine kojom raspolažu (853.771 kubnih metara) sa kupcima koji se bave proizvodnjom peleta, a ostatak je usmeren na industriju proizvodnje pločastih materijala od drveta, ali i snabdevanju socijalno ugroženih kategorija i udruženja penzionera.

Sa 36 proizvođača peleta i dva preduzeća za proizvodnju drvene sečke toplanama na biomasu sa kojima imaju ugovore, Srbijašume dogovorile su, kako navode u Ministarstvu, i dinamiku isporuke sirovine.

„Prema informacijama od rukovodstva ovog JP, godinama unazad, dinamika isporuke sirovine se povremeno promeni usled neadekvatnih i nepredviđenih vremenskih uslova. S tim u vezi, dobili smo uveravanja da će ukupna količina sirovine, u skladu sa potpisanim ugovorima, sa nešto korigovanom dinamikom isporuke sirovine, biti isporučena kako preduzećima koja se bave proizvodnjom drvne sečke toplanama na biomasu, tako i proizvođačima peleta“, ističu u ovom ministarstvu.
Oni podsećaju da je Vlada privremeno zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti, između ostalog, izvoz drvnog materijala neophodnog za proizvodnju peleta i drugog ogreva.

Odluka je stupila na snagu 3. juna i primenjivaće se do 25. jula ove godine, a doneta je kako bi se privremeno zabranio izvoz određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu. U Ministarstvu kažu da je to u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.

„Nakon isteka odluke Vlada će ponovo razmotriti situaciju i doneti odluku koja će imati za cilj stabilno snabdevanje tržišta peletom i drvnom sečkom kako za građane tako i za daljinske sisteme grejanja koji koriste ovaj energent.

Iz Srbijašuma Danasu nije odgovoreno, ali je v. d. direktora Srbijašuma Igor Braunović još krajem maja rekao da će do 1. jula isporučiti ugovorene količine drveta za proizvodnju peleta i da nema razloga da građani brinu i nabavljaju ukupne potrebne količine tog energenta za predstojeću zimu po nerealnim cenama.

On je za Betu tada rekao da je ove godine zbog produženog trajanja zime i snega bilo nemoguće započeti seču drva pre 1. aprila, pa da je to bio razlog smanjene proizvodnje sirovine za pelet.

„Srbijašume mogu da isporuče dovoljno sirovine za proizvodnju peleta za oko 110.000 peći u Srbiji koje koriste pelet. Apelujem na građane da ne žure sa kupovinom i time povećavaju tražnju i podstiču rast cena koje su sada nerealne“, rekao je tada Braunović. On je napomenuo i da bi država trebalo da hitno zabrani izvoz peleta i ograniči cene jer nije normalno da pojedinci zarađuju ogroman novac na jeftinom državnom drvetu.

 

Drakulić: Nama ne smeta zabrana izvoza

Nedavno je predsednik države Aleksandar Vučić najavio da bi Srbija poput nekih drugih zemalja u regionu mogla da zabrani izvoz peleta, ali to još nije došlo na dnevni red Vlade. Isto to pitanje postavili smo i Ministarstvu energetike, ali odgovor nismo dobili.
Trenutno, već postoji zabrana izvoza pojedinih proizvoda od drveta koja važi do kraja jula. Vlada je usvojila odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju, što znači da je zabranjen izvoz drvnog materijala neophodnog za proizvodnju peleta i drugog ogreva.

Zoran Drakulić kaže da proizvođačima zabrana izvoza koja se najavljuje ne smeta jer je on već značajno smanjen.
„Neka se zabrani izvoz, nama to ne smeta, ali se time ništa neće dobiti. Mi i tako imamo nešto malo izvoza za Severnu Makedoniju, ceo izvoz je smanjen za 90 odsto u odnosu na prošlu godinu“, ističe Drakulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari