Cene rastu, dok SAD i Evropa razmatraju zabranu ruske nafte 1Foto: Shutterstock

Cene nafte su porasle za 10 odsto, a akcije padaju dok SAD i Evropa razmatraju zabranu ruske nafte, piše jutros Gardijan.

Nafta “brent” skočila je 20 dolara na 139,13 dolara jutros sa 118,03 dolara koliko je bila u petak na zatvaranju berza, a analitičari predviđaju dalje povećanje.

Rekordna vrednost nafte od 147,50 dolara dostignuta je jula 2008, podseća britanski list, ali pojedini analitičari smatraju da bi to moglo biti premašeno zbog geopolitičkog uticaja ukrajinske krize.

Iako je cena nafte pala na 130 dolara nakon početnog skoka, potrošači se i dalje suočavaju sa višim troškovima energije u domaćinstvu i benzina.

Mohamed El-Erian, glavni ekonomista osiguravajućeg društva Allianz, rekao je da se čini verovatno da će nove sankcije biti uvedene s obzirom na kontinuirano bombardovanje ukrajinskih gradova.

Glavni ekonomista Bank of America Itan Haris rekao je da bi prekid najvećeg dela ruskog izvoza energije bio „veliki šok za globalna tržišta”, dodajući da bi gubitak ruskih pet miliona barela mogao dovesti do udvostručenja cene nafte na 200 dolara po barelu.

Cene mnogih proizvoda skočile su, nikl je poskupeo za 19 odsto, aluminijum 15, cink 12 i bakar osam odsto, dok su fjučersi na pšenicu porasli za 60 odsto, a kukuruz za 15 odsto.

Evro je pretrpeo udarce, ističe Gardijan, i pao prošle nedelje za tri odsto na najniži nivo od sredine 2020. godine.
Poslednji put je pao za 0,6 odsto na 1,0864 dolara, a mnogo je izgubio u odnosu na funtu, koja sada vredi 1,214 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari